Wat te doen bij overlast ratten en muizen?

Ratten en muizen zorgen steeds vaker voor overlast in onze gemeente. Ze verspreiden ziektes en beschadigen gebouwen. Voorkomen is gemakkelijk maar ze bestrijden is moeilijk.

Melden

Bij overlast van muizen en ratten, in het openbaar gebied en ook op uw privéterrein, moet u hiervan melding maken bij het landelijk kennis- en adviescentrum op het gebied van dierplaagbeheersing en milieubescherming (KAD). Let op: Dus niet via het meldingenpunt van de gemeente.
U kunt digitaal een melding doen via: www.kad.nl/melding-plaagdier of telefonisch via: (0317) 419 660. Om vast te stellen om welke diersoort het gaat kunt u gratis, uitwerpselen en schadebeelden laten onderzoeken door middel van een formulier via het KAD. Aan de hand hiervan ontvangt u dan de juiste informatie.

Openbaar gebied of eigen terrein?

Meldingen via KAD over plaagdieren in het openbaar gebied worden door het KAD direct aan de gemeente doorgegeven. De gemeente zet, als er gevaar is voor de volksgezondheid, een gespecialiseerd bedrijf in om deze effectief en met een minimale milieubelasting te bestrijden, dit doet de gemeente alleen in openbaar gebied. Als het gaat om bestrijding op eigen terrein is de eigenaar verantwoordelijk voor de bestrijding en eventuele kosten.

Tips om ratten te voorkomen

  • Maak luchtgaten, spleten en keldertoegang dicht, maar zorg wel voor voldoende ventilatie. 
  • Laat geen eten rondslingeren en voorkom afvalbergen rond je huis.
  • Bewaar voedsel in afsluitbare bakken, ook honden-en kattenvoer en ook in kelder, garage of schuur. Ruim fruit op dat in de tuin op de grond gevallen is.
  • Maak dierenverblijven zoals kippenhokken dicht met fijnmazig gaas zodat ratten daar niet komen snoepen.
  • Tuinvogels en eenden voeren in de winter is prima, maar doe dat niet teveel want dat trekt ratten aan.
  • Voorkom nestelmogelijkheden bij de opslag van openhaardhout of snoeiafval.

Wat mag je zelf doen tegen ratten?

  • Op eigen terrein mag je ratten bestrijden, maar gifgebruik is verboden (binnen en buiten). Bij onjuist gebruik worden ratten namelijk resistent tegen gif, en ook nuttige of beschermde dieren gaan dood. Sommige klemmen en vallen zijn toegestaan.
  • Als je ratten in je huis of tuin hebt, schakel dan bij voorkeur een erkend professional in voor de bestrijding. Een professional probeert het eerst met preventieve maatregelen. Pas daarna met vallen en klemmen (de milieuvriendelijkste optie) en plaatst die correct waardoor de dieren niet nodeloos te hoeven lijden.
  • Bij een plaag is sowieso een professioneel bestrijder nodig omdat er dan meer overlast is. Zoek samen met je buren naar een oplossing en vraag de gemeente om hulp om de rattenplaag aan te pakken.