21 januari 2019

Voorkom verstopping van uw riool

 

Introductie

Een goed werkend riool is belangrijk voor de volksgezondheid. Afvalwater in het riool wordt gezuiverd zodat het weer schoon terug kan in de natuur. Een goed werkend riool zonder verstoppingen en overstromingen is niet vanzelfsprekend. Het riool heeft het namelijk zwaar te verduren.

Schoonmaakdoekjes, (frituur)vet, verfresten en medicijnen die door toilet of gootsteen worden gespoeld veroorzaken verstopping. U kunt zelf bijdragen aan een goed werkend riool en schoon water door het riool alleen te gebruiken waarvoor het bedoeld is: poep, plas en toiletpapier!

Hoe zit dat met het riool?

De gemeente zorgt voor de aanleg en het beheer van de openbare riolering. Hiervoor betaalt u rioolheffing. Als huiseigenaar of bewoner bent u verantwoordelijk voor de riolering in uw huis en op uw eigen perceel.

Rode lamp op schakelkast brandt

In het buitengebied staan zogenoemde schakelkasten. Deze kastjes horen bij een pompunit van de drukriolering. Als de rode lamp op zo’n kastje brandt, betekent dit dat er een storing is. Het is fijn als u dit aan ons doorgeeft, want dan kunnen wij de storing oplossen.

Wat mag niet in het riool?

Om het riool goed werkend en schoon te houden is het belangrijk dat de volgende zaken niet in het riool terecht komen via het toilet of gootsteen:

  • Vochtige toiletdoekjes
  • Medicijnen
  • Vet, frituurvet en olie
  • Verf en chemicaliën

Kijk voor meer informatie op www.nietinhetriool.nl

Hoe kunt u de gemeente bereiken bij storingen?

De gemeente is voor storingen tijdens kantooruren bereikbaar op telefoonnummer (0315) 292 292. Buiten kantooruren kunt u uitsluitend bij spoed bellen met ons calamiteitennummer: (06) 10 93 28 92. Meldingen die geen spoed hebben, kunt u doorgeven via het Meldingenpunt op onze website www.oude-ijsselstreek.nl. TIP: Bel bij rioolproblemen eerst de gemeente voor advies en overleg.