Voorkom een drugslab in jouw pand!

Drugscriminelen hebben hun weg naar de Achterhoek gevonden. Ook in Oude IJsselstreek kennen we inmiddels de voorbeelden van hennepkwekerijen in woningen tot een drugslab in een bedrijfshal. In een aantal gevallen was een anonieme tip bij Meld Misdaad Anoniem aanleiding voor het oprollen van een kwekerij of drugslab. Daarom start nu een campagne tegen druglabs in het buitengebied van de Achterhoek.

Meld Misdaad Anoniem

Jaarlijks stuurt Meld Misdaad Anoniem 16.000 meldingen door naar de politie en andere partners, waarmee dagelijks zaken worden opgelost. Het meldpunt is onafhankelijk, dus niet van de politie. Signalen kunt u anoniem melden via (0800) 7000 of online in een beveiligde omgeving via meldmisdaadanoniem.nl.

Meldingen in de Achterhoek

Bij de politie-eenheid Oost-Nederland kwamen in 2019 dankzij Meld Misdaad Anoniem in totaal 33 meldingen binnen over de productie van synthetische drugs. Dit is een stijging van 32% ten opzichte van het jaar ervoor. Vermoedelijk zijn er meer labs dan dat er worden opgespoord. Voorkomen moet worden dat verhuurders op verborgen locaties worden verleid met grote sommen geld. Dat eigenaren door criminelen worden geïntimideerd en uitgebuit.

Waar op letten?

Omdat iedereen elkaar kent in een kleine gemeenschap, gaat bepaald gedrag opvallen: het af- en aanrijden met voertuigen, bouw- en sjouwactiviteiten op vreemde tijdstippen of een onverklaarbaar uitgavenpatroon. Bij de verhuur van een pand, de opbouw van een lab en het verduisteren van afval zijn veel partijen betrokken en het zorgt voor activiteit rond een drugslab. De bewoners van het buitengebied zijn onze ogen en oren. Ziet u verdachte situaties in uw omgeving? Meld dit dan. Dat kan bij de politie, maar dus ook anoniem via (0800) 7000. Voor de leefbaarheid en veiligheid van ons buitengebied is het belangrijk dat we samen een vuist maken tegen deze vorm van ondermijning.