19 juni 2017

Tweede Zomerschool voor jonge vluchtelingen in Oude IJsselstreek

 

Vorig jaar wist onze gemeente samen met lokale partners binnen twee weken een Zomerschool voor jonge statushouders te realiseren. Een inspiratiebron om snel en doelgericht in te spelen op een vraag vanuit de samenleving.

Het begon allemaal met een vraag van wethouder Peter van de Wardt: deze kinderen gaan waarschijnlijk niet met vakantie, kunnen we hen niet iets extra’s bieden om de Nederlandse taal en samenleving beter te leren kennen? Met behulp van spelers uit het lokale netwerk werd 5000 euro vrijgemaakt, docenten en begeleiders gevonden en lesmaterialen gedoneerd. Het programma in de zomervakantie bestaat uit klassikale lessen, maar ook uit creatieve en sportieve activiteiten waar taal een grote rol speelt. Zo gaan kinderen van 6 tot 18 jaar spelenderwijs aan de slag met hun Nederlands-vaardigheden.

Editie 2017
Het 6-weekse programma is vorig jaar goed ontvangen: van de 56 uitgenodigde kinderen namen er 52 deel. Daarom krijgt het initiatief dit jaar een vervolg en jaar vindt de Zomerschool vanaf 11 juli 2017 voor de tweede keer plaats. Nieuw is dit jaar het programma voor ouders, die een dagdeel van de drie een programma kunnen volgen over dezelfde thema’s als leerlingen, maar dan toegespitst op (rol van) de ouder. Denk bijvoorbeeld aan het thema onderwijs: waar leerlingen het hebben over wat ze leren, gaat het programma met de ouders meer over hoe zij betrokken kunnen zijn bij de scholing van hun kinderen. De kinderen volgen drie dagdelen, de ouders één. De organisatie verwacht ongeveer 50 kinderen en 20 ouders, maar er is nog ruimte voor meer deelnemers

Wethouder van de Wardt geeft aan te willen onderzoeken of er meer animo binnen de gemeente is om dit initiatief nog breder in te zetten.

Meer weten?
Er is nog plek voor nieuwe deelnemers! Heb je interesse om bij te dragen aan dit initiatief, of wil je meer weten om een eigen initiatief te starten of verbeteren? Neem dan contact op met de gemeente via (0315) 292 292 en vraag naar Suna Kavak of Bert Kissing.