Tegemoetkoming voor gestegen kosten energie

In de laatste maanden van 2021 zijn de kosten van gas en stroom enorm gestegen. Het kabinet heeft besloten dat er voor iedereen in Nederland een verlaging van de energiebelasting komt. Deze maatregel verzacht de gevolgen van de hogere energierekening. Voor inwoners met een laag inkomen heeft de regering een extra regeling aangekondigd.
 

Extra regeling voor inwoners met een laag inkomen

Bovenop de verlaging van de energiebelasting, is er voor inwoners met een laag inkomen een tegemoetkoming van ongeveer € 200 per huishouden. De gemeente gaat deze extra regeling uitvoeren. Hoe de regeling er precies uit gaat zien, weet de gemeente ook nog niet. Voor de regeling moet eerst de wet (Participatiewet) aangepast worden.

Wat is al wel bekend?

  • Inwoners met een maandelijkse bijstandsuitkering hoeven zelf geen aanvraag in te dienen. Van andere inwoners met een laag inkomen is straks waarschijnlijk wel een aanvraag/melding nodig. U kunt zich nu nog niet aanmelden. Te zijner tijd laten wij weten hoe u zich hiervoor kunt aanmelden.
  • Er wordt alleen gekeken naar de hoogte van het inkomen, niet naar vermogen.
  • Schuldeisers mogen geen beslag leggen op de tegemoetkoming.

Hoe gaat het verder?

Het kabinet probeert om voor 1 april 2022 de wet te wijzigen. Na de wetswijziging, start de gemeente met de uitvoering. Zodra er meer bekend is, zal dat via landelijke en regionale kranten bekend worden gemaakt. De gemeente informeert u hier ook over via het gemeentenieuws in de Gelderse Post en de website. 

Heeft u nu financiële problemen vanwege de energierekening?

Het kan gebeuren dat u nu al in financiële problemen raakt door de gestegen energieprijzen. En mogelijk is de tegemoetkoming straks niet voldoende om u uit de financiële problemen te houden. Neem in zo’n geval contact op met de gemeente via (0315) - 292 292 en/of STOER via (0315) - 553 553. Dan kijken we samen met u of we een oplossing kunnen vinden voor uw problemen.