19 november 2018

Team beheer gemeentelijke begraafplaatsen: “Samen sterk voor onze inwoners”

 

Introductie

Oude IJsselstreek telt drie gemeentelijke begraafplaatsen: Gedenk- en wandelpark 't Olde Kerkhof in Wieken (asbestemming), Algemene begraafplaats Terborg en Begraaf-en gedenkpark Rentinkkamp in Varsseveld. Beheerder Wim Lammers zet zich samen met zijn team al jaren in om deze plekken mooi, schoon en waardig te houden. Het blad wordt keurig bij elkaar geharkt, heggen gesnoeid en paden onderhouden. De energie van het team werkt aanstekelijk en brengt saamhorigheid.

Persoonlijke aandacht

Het vaste team bestaat naast beheerder Wim Lammers uit Danny Bruijel en Gerrit Abbink (Estinea), Wim Beunk (vrijwilliger) en Ben Hendriksen (Laborijn) . Ben verzorgt al ruim zes jaar iedere ochtend het beheer op de begraafplaatsen. “Wij doen het hele pakket aan werkzaamheden. Het is fijn om voor anderen bezig te zijn”, vertelt hij enthousiast. Vrijwilliger Wim Beunk is elke woensdagochtend aanwezig: “Ik werk nu al vijf jaar in dit leuke team en de werkzaamheden vervelen totaal niet.” Gerrit en Danny zijn ook al een jaar of zes actief in het team. Iedere ochtend dragen zij hun steentje bij. Iedereen binnen het team is goed op elkaar ingespeeld. Naast deze vaste medewerkers, zijn er nog tientallen vrijwilligers die helpen bij diverse activiteiten.

De persoonlijke aandacht van Wim zie je overal in terug. Van een kop koffie tot aan een persoonlijke rondleiding. En van oog en oor voor persoonlijke wensen bij een afscheid (zoals bijvoorbeeld een avondbegrafenis) tot aan een vlindermonument voor kinderen die voor, rond of kort na de geboorte zijn overleden. Deze manier van aandacht en samenwerken zet mensen in hun kracht en werkt effectief.

Lagere tarieven

Lammers: “Wij verlagen de tarieven voor grafrechten en de huur van de urnen-nis voor het komende jaar met tien procent. Daar heeft iedereen voordeel van en daar zijn we met zijn allen trots op! Dat is mede door de inzet van het team en vrijwilligers.
Wethouder Ria Ankersmit die de gemeentelijke begraafplaatsen in haar portefeuille heeft, is op haar beurt trots op het team beheer. “Dit team is een prachtig voorbeeld van de kracht van sociaal ondernemen. Door dit soort samenwerkingsverbanden aan te gaan creëer je zichtbaar een maatschappelijke meerwaarde. Samen sterk om het beste te leveren voor onze inwoners en voor een samenleving waarin iedereen mee kan en mag doen!”

Gedenkwaardige activiteiten

Op de gemeentelijke begraafplaatsen worden ook gedenkwaardige activiteiten georganiseerd samen met tientallen vrijwilligers en diverse werkgroepen. Denk aan ‘Herinnering Verlicht’ om dierbaren te herdenken of aan ‘Kunst Vertroost’ waarbij mensen tijdens de herdenking troost halen uit muziek en poëzie.

Meedoen als vrijwilliger?

Wilt u als vrijwilliger het team mee helpen? Bijvoorbeeld een dagdeel of een aantal uren tijdens activiteiten die worden georganiseerd. Dat kan altijd, alle hulp is welkom! Voor inlichtingen kunt u terecht bij beheerder Wim Lammers, telefoon: (0315) 292 292.

Informatie

Meer informatie over de gemeentelijke begraafplaatsen, mogelijkheden en tarieven vindt u op: www.oude-ijsselstreek.nl (zoekwoord begraafplaatsen).

Activiteiten

Een overzicht van de activiteiten op de begraaf- en gedenkpark Rentinkkamp in Varsseveld:

  • Zaterdag 15 december 2018, 18.30 uur: Herinnering Verlicht. Meer informatie vindt u op de Facebookpagina van Herinnering Verlicht
  • Dinsdag 28 mei 2019: In de ‘Week van de Begraafplaats’ organiseren wij voor leerlingen van de basisschool ‘Olifanten en rouw’, samen met olifantenkenner Marjo Hoedemaker en leerkracht basisschool/kindercoach Mirjam Westendorp
  • Ook wordt in de ‘Week van de Begraafplaats’ een rondleiding over de begraafplaats gegeven. Hierover informeren we u later.
  • In 2019, in de week vóór Herinnering Verlicht, gaan we kerstbakjes maken samen met ‘Groei en Bloei’. Hierover volgt te zijner tijd meer informatie.

Op de foto vlnr.:  Danny Bruijel (Estinea), Wim Beunk (vrijwilliger), Gerrit Abbink (Estinea), Wim Lammers (beheerder) en Ben Hendriksen (Laborijn).