Succesvolle informatieavond monumenteigenaren

Op donderdag 17 november 2022 werd in de Martinuskerk in Megchelen een informatieavond voor monumenteigenaren in Oude IJsselstreek georganiseerd. Ongeveer honderd eigenaren van zowel gemeentelijke- als rijksmonumenten waren daarbij aanwezig en zij kregen informatie over verduurzaming van hun pand.

Een actueel thema, want duurzaamheid is in deze tijd een hot item waarbij de feiten rondom het verbruik van gas en elektra voor deze eigenaren een extra uitdaging betekenen.

Wethouder Janine Kock opende de avond. “We zijn trots op onze monumenten. Monumenten herinneren ons aan het leven, het wonen en werken van onze voorouders. Ze zijn belangrijk voor de identiteit van de streek en ze spelen een bijzondere rol in de leefomgeving. We vinden het dan als gemeentebestuur belangrijk om ze koesteren en te behouden”, aldus de wethouder.

Verder was er een toelichting door de Vrienden van de Martinuskerk Megchelen over hoe de kerk vandaag de dag nog midden in de Megchelse samenleving staat, ondanks dat ze sinds 2018 uit de dienst is genomen. Een presentatie door erfgoedadviseur Martijn Haitink gaf veel duidelijke informatie, maar het blijft maatwerk en bracht dus ook vragen voor het voetlicht. Na afloop van de presentatie konden de monumenteigenaren met hun verdere vragen terecht bij de verschillende deskundigen die aanwezig waren.