Studenten Saxion bezoeken Achterhoek

Hoe kan de Achterhoek dé stage- en afstudeerregio van Nederland worden? Dat was afgelopen week de belangrijkste vraag voor 40 studenten van Hogeschool Saxion uit Deventer. Zij volgen allemaal een studie bij het Stadslab van Saxion dat gericht is op stedenbouwkundig ontwerpen, ruimtelijke ordening en planologie, klimaat en management en bestuurskunde. Na twee dagen van onderzoek en digitale sessies mochten de studenten vorige week woensdag op de fiets de Achterhoek in om dat te onderzoeken.

De aftrap werd gedaan door Hans Martijn Ostendorp van De Graafschap in stadion De Vijverberg in Doetinchem. Tom Salemink, organisator van de Achterhoekse Talententuin in de SSP-Hal op het DRU-Industriepark in Ulft, vertelde de studenten vervolgens over de topbedrijven in de regio. Hij gaf aan dat daar veel kansen liggen voor studenten.

De Achterhoek in

In kleine groepjes gingen de studenten vervolgens de Achterhoek in. Een aantal studenten ging kijken bij projecten in Doetinchem. Andere groepjes gingen naar Oude IJsselstreek. Zo was een groepje bij Van Raam in Varsseveld op bezoek. Jan-Willem Boezel vertelde hen daar over de innovatieve maakindustrie en het nieuwe industrieterrein Het VIP waar bereikbaarheid, groen en duurzaamheid belangrijk zijn.

Drie andere groepjes gingen naar het DRU Industriepark in Ulft. Daar werden ze onder andere door Gerrolt Ooijman van Wonion bijgepraat over duurzame woningbouwprojecten zoals bijvoorbeeld de Heuvelstraat in Silvolde. Gijs Smeman van het Civon Innovatiecentrum vertelde hen over het Civon, waar de samenwerking tussen studenten, Achterhoekse bedrijven en zorgorganisaties centraal staat.

De dag werd afgesloten in Doetinchem waar Marij Striekwold namens Smarthub Achterhoek goodiebags voor de terugreis uitdeelde.

Wethouder Ben Hiddinga is één van de initiatiefnemers: “We zijn al langer met het Saxion in gesprek, omdat we als Achterhoek jong talent hard nodig hebben en omringd worden door hogescholen en universiteiten. Door de studenten kennis te laten maken met de regio, de topbedrijven en de mogelijkheden, hopen we dat ze naar de Achterhoek komen. Dan moeten randvoorwaarden als wonen en bereikbaarheid wel goed zijn. Uiteindelijk is dat goed voor het bedrijfsleven en de leefbaarheid.”