28 augustus 2019

Sluiting panden vanwege drugs

 

Introductie

De afgelopen weken zijn er in Oude IJsselstreek drie panden gesloten omdat er softdrugs waren aangetroffen. Het gaat om café Veels in Ulft, een voormalig horecapand in Silvolde en een woning in Silvolde. De panden zijn allemaal verzegeld.

Sluiting panden vanwege drugs 

De afgelopen weken zijn er in Oude IJsselstreek drie panden gesloten omdat er softdrugs waren aangetroffen. Het gaat om café Veels in Ulft, een voormalig horecapand in Silvolde en een woning in Silvolde. De panden zijn allemaal verzegeld. 

Vorige week, 22 augustus, heeft burgemeester Otwin van Dijk een woning aan de Hermelijnhof in Silvolde gesloten voor één maand. Er was een hennepkwekerij aangetroffen op zolder. Een voormalig horecapand aan de Terborgseweg in Silvolde is op dezelfde dag gesloten voor drie maanden. Hier was een grote hennepplantage aangetroffen van zo’n 1000 planten. Eerder deze zomer, op 12 juli, is café Veels in Ulft gesloten voor drie maanden vanwege de vondst van softdrugs/hennep.  

6 drugspanden gesloten in 2019

In totaal zijn in 2019 nu 6 panden gesloten vanwege het aantreffen van drugs. Burgemeester Otwin van Dijk is voorstander van een strenge aanpak van deze vorm van criminaliteit: “Drugshandel vormt een ernstige aantasting van de openbare orde, veiligheid en volksgezondheid. Het houden van hennepplantages brengt grote risico’s op brand- en waterschade met zich mee. Ook veroorzaken hennepkwekerijen gevaar en overlast voor omwonenden.Met de tijdelijke sluiting van panden wil ik de rust herstellen in de buurt. Tevens geven we met de sluiting, door het verzegelen van het pand, een signaal en waarschuwing af richting de samenleving.” 

Sneller en strenger optreden

Op basis van de Opiumwet is het voor de burgemeester mogelijk sneller en strenger op te treden bij het aantreffen van soft- of harddrugs in een woning of (bedrijfs)pand. De burgemeester heeft de bevoegdheid om in dergelijke gevallen een perceel of panden tijdelijk te sluiten. Dit gebeurt altijd met medeweten van het Openbaar Ministerie en de politie Achterhoek West.