19 november 2018

Samen tegen laaggeletterdheid

 

Introductie

Goed kunnen lezen en schrijven is belangrijk om mee te kunnen doen. Maar wist u dat er in Nederland 2,5 miljoen volwassenen zijn die niet goed kunnen lezen of schrijven? Dit betekent dat 1 op de 9 Nederlanders er moeite mee heeft. Zij zijn laaggeletterd.

Op laaggeletterdheid rust een taboe. Veel mensen durven er niet voor uit te komen dat zij moeite hebben met lezen en schrijven. Op verschillende manieren kunnen zij dit goed verbergen. Uiteindelijk lopen zij tegen allerlei problemen aan die negatieve gevolgen kunnen hebben. Hierdoor kunnen ze het vaak niet langer verstoppen.

Kunt u dit lezen?

De gemeente Oude IJsselstreek doet er alles aan om laaggeletterdheid bespreekbaar te maken en uit de taboesfeer te halen. Samen met partners organiseert zij in de week van 26 november tot 2 december de actie ‘Kunt u dit lezen’’ Deze actie richt zich op de omgeving van inwoners die laaggeletterd zijn. Door de omgeving bewust te maken, kunnen zij signalen van laaggeletterdheid sneller herkennen, toeleiden naar ondersteuning en waar nodig dát extra steuntje in de rug geven.

Bijeenkomst over laaggeletterdheid

Naast de actie organiseert Het Platform Werk & Inkomen gemeente Oude IJsselstreek bijeenkomsten in onze grote kernen om geïnteresseerden te informeren over laaggeletterdheid. De eerste bijeenkomst is gepland op 28 november 2018 in de bibliotheek in Terborg, Herman van Velzenstraat 1.

De bijeenkomst start om 19:30 uur. U bent van harte welkom om deel te nemen aan de bijeenkomst.