8 april 2019

Rennfeuer evenement aan de Oude IJssel

 

Introductie

Van 18 april t/m 21 april 2019 wordt aan de oever van de Oude IJssel bij het DRU Industriepark in Ulft een Rennfeuer evenement georganiseerd. Een Rennfeuer is een techniek om (smeed)ijzer te winnen uit ijzererts. Hierbij wordt oer gebruikt dat is gevonden bij de aanleg van de nieuwe parkeerplaats op diezelfde plek. Mooier kan bijna niet.

De gemeente Oude IJsselstreek is al sinds 2005 lid van de Ring van Europese IJzersteden. Dit is een netwerkverband van smeden en bestuurders van gemeenten die vanuit het verleden een binding hebben met het ambacht smeden en de metaalverwerkende industrie. Om het lidmaatschap van de Ring en de toegevoegde waarde hiervan wat dichter bij u, onze inwoners, te brengen, is de werkgroep ‘IJzeren Ring’ in het leven geroepen. Dit Rennfeuer-project vloeit voort uit deze werkgroep en maakt onderdeel uit van de ontwikkelingen en activiteiten rondom de inbedding van de Ring van Europese IJzersteden, zowel lokaal, regionaal, alsook grensoverschrijdend.

Wat is een Rennfeuer?

Bij een Rennfeuer wordt in een vierdaags proces een kleine schachtoven gebouwd. Kleine openingen worden gebruikt om lucht in te blazen ten behoeve van het behalen van een hoge temperatuur. De Rennofen bestaat uit leem, zand en stro en wordt met houtskool gestookt. Het erts, in dit deel van Nederland meestal oer, wordt kleingemaakt en vooraf geroosterd. Bij voldoende ijzergehalte in de loup (of wolf) wordt op 21 april het gewonnen ijzer uitgesmeed.

De term Rennfeuer komt van het woord ‘rinnen’ dat Duits is voor ‘stromen’. Dit vanwege de slak die uit de (blaas)openingen kan stromen. Er is geen passend Nederlands woord voor. Dit proces werd waarschijnlijk al rond 2.000 jaar v. Chr. in het Midden-Oosten toegepast. In Europa bestaat deze techniek vanaf zo’n 700 jaar v.Chr. Het is in Nederland pas rond 1700 opgevolgd door de inzet van hoogovens die vloeibaar gietijzer produceren.

Wie doen er mee?

Op 18 april beginnen zeven teams van ongeveer vijf personen per team te werken aan de bouw van de ovens. Deze deelnemers komen uit Nederland, Duitsland en Frankrijk. Dit Rennfeuer evenement is een pilot voor het veel grotere Rennfeuer symposium (Iron Smelting Days) dat in 2021 in de gemeente Oude IJsselstreek wordt georganiseerd.

Waar wordt het georganiseerd?

Het evenement wordt georganiseerd op het terrein aan de oostzijde van de Oude IJssel dat achter het DRU Industriepark ligt. De baileybrug en het fietspad oversteken waarna aan de rechterkant de ovens worden opgebouwd. Natuurlijk kunt u ook uw auto parkeren op de nieuwe parkeerplaats die pal naast het genoemde terrein ligt, bereikbaar vanaf de rotonde aan de kant van Silvolde. Kom op donderdag 18, vrijdag 19 of zaterdag 20 april ook een kijkje nemen want dan ziet u de teams echt aan het werk met bouwen, stoken en uithalen van de loup van het ijzererts. Op zondag 21 april wordt het terrein weer opgeruimd.

Er zijn tijdens het evenement diverse vrijwilligers aanwezig die u informatie kunnen geven over wat er allemaal te zien is. U bent van harte welkom!