21 september 2018

Reizende expo Achterhoekse Stillevens

 

Introductie

Kunstenaar Louise te Poele kreeg een aantal maanden geleden de opdracht om voor negen gemeenten in de Achterhoek een stilleven te maken gebaseerd op hun rijke historie. De opdracht (geïnitieerd en begeleid door Cultuurmij Oost en verstrekt in het kader van het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek) leverde negen kleurrijke stillevens op.

De stillevens bevatten objecten die verhalen vertellen over de betreffende gemeenten. Deze objecten - aangeleverd door burgemeesters, wethouders van cultuur, stadsarchieven, musea en burgers - brengen de specifieke identiteit, kwaliteiten en specialiteiten per gemeente in beeld. De serie in totaal verbeeldt de samenhang van deze gemeenten in de Achterhoek.  

Het stilleven van Oude IJsselstreek

Het stilleven van de Oude IJsselstreek wordt gedomineerd door de kleur groen (verwijzing naar de mooie natuur in onze gemeente) en de oranje DRU-pannen. De vissen rond de middelste pan staan symbool voor de Oude IJssel. Op de theedoek rechts ligt een brok Oer en om de pannen heen liggen allerlei bodemvondsten uit Silvolde. Vooraan links van het midden zie je een mannetje aan het werk met een zeis en een snad (steel van een zicht, waar boeren graan mee maaiden), verwijzend naar de lange landbouwhistorie en de opkomst van de houtverwerking in Varsseveld. Achter hem bevinden zich een zekering en een bijzondere glazen bol. Zij symboliseren de moderne deeltjesindustrie.

De stillevens gaan op reis

De negen werken zijn geprint op groter dan levensechte panelen voor een reizende expo. Daarmee kan iedereen het eigen ‘visuele DNA’ vergelijken met dat van andere gemeenten. Kijk voor meer info op www.kunstwerktachterhoek.nl