Regelingen Energiebesparende maatregelen

Subsidie Energiebesparing Eigen huis (SEEH) tijdelijk verhoogd

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) tijdelijk verhoogd. Als u tussen 1 juni 2020 en 31 december 2020 minimaal 2 isolatiemaatrelen laat uitvoeren, krijgt u 10% tot 30% meer subsidie. De exacte subsidiebedragen hangen af van de maatregelen die u treft.

Met deze regeling kunt u ongeveer 20% subsidie krijgen voor isolerende maatregelen. Om in aanmerking te komen voor deze regeling moet u twee van deze maatregelen tegelijk uitvoeren:

• dak- of zoldervloerisolatie

• spouwmuur- of gevelisolatie

•  vloer- en/of bodemisolatie

• isolerend (HR++ of Triple) glas

Per maatregel en per woningtype gelden eisen voor de minimale isolatiewaarden en minimale hoeveelheden. Deze subsidieregeling loopt tot en met 31 december 2020. Daarnaast kunt u subsidie aanvragen voor extra maatregelen of een 'Zeer Energiezuinig Pakket'. Meer informatie hierover vindt u op de website van het energieloket (https://www.agem.nl/energie-besparen) en op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (www.rvo.nl).

Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

Deze subsidie geldt voor het aanschaffen van technische apparaten die het gasverbruik fors terugdringen of helemaal kunnen vervangen. U kunt subsidie aanvragen voor de volgende systemen:

  • warmtepompen
  • zonneboilers

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland verstrekt deze subsidie ná aanschaf. U kunt tot 31 december 2020 een aanvraag indienen voor subsidie via www.rvo.nl.. De subsidieaanvraag moet binnen zes maanden na de installatie van het systeem worden aangevraagd.

Teruggave BTW op zonnepanelen

Als u zonnepanelen aanschaft voor uw eigen woning, dan kunt u de BTW over de aanschaf en installatie terugvragen bij de Belastingdienst. Daarvoor moet u zich bij de Belastingdienst aanmelden als ondernemer. Op de website van de Belastingdienst vindt u informatie over hoe u zich kunt registreren en de BTW terug kunt vragen.

Bent u al geregistreerd als BTW-ondernemer bij de Belastingdienst? Informeer dan bij uw belastingadviseur naar de mogelijkheden om de BTW terug te vragen.

Toekomstbestendig Wonen Lening

Wilt u meer in uw huis aanpassen dan alleen energiemaatregelen? Bijvoorbeeld uw huis levensloopbestendig maken, een asbestdak saneren of andere klussen uitvoeren? Dan is de ‘Toekomstbestendig Wonen Lening’ van de gemeente misschien iets voor u. U kunt tussen € 2.500 en € 50.000 lenen voor het opknappen van bestaand woningen mits u minimaal één energiemaatregel van minimaal € 1.000 neemt. Er zijn verschillende leenvormen mogelijk – ook voor mensen die het vermogen in de stenen hebben zitten of vanwege hun leeftijd elders geen lening krijgen. De looptijden en rentepercentages verschillen per leenvormen. De maximale rentepercentage is 2 %.

Energiebespaarlening voor particulieren

Als u energiebesparende maatregelen wilt financieren, kunt u ook gebruik maken van de Energiebespaarlening van het Nationale Energiebespaarfonds. De lening is bedoeld voor bestaande woningen en het aardgasloos maken van nieuwbouwwoningen. Het rentepercentage hangt af van de looptijd en het te lenen bedrag. U kunt tussen € 2.500 en € 25.000 lenen. Voor extra maatregelen is het bedrag hoger.

Vragen over financiering?

Het Agem energieloket helpt u graag verder bij vragen:  www.agem.nl , energieloket@agem.nl of bel T. (0314)   820 360.