4 februari 2019

Proef met BEST-tas van start

 

Introductie

Vrijdag 1 februari 2019 deelde wethouder Janine Kock, samen met Liane Kaak van de Stichting Oud Papier Oude IJsselstreek (SOPOIJ), BEST-tassen uit bij de Maria School in Ulft. SOPOIJ en de gemeente willen inwoners nog meer betrekken bij het inzamelen en scheiden van huishoudelijk afval. In een proef van een half jaar wordt de invoering van de zogenoemde BEST-tas getest.

Wat is een BEST-tas?

De BEST-tas is een gratis tas, waarmee inwoners Boeken (B), Elektronica (E), Speelgoed (S) en Textiel (T) kunnen inleveren. Deze artikelen belanden nog te vaak in de grijze container. Dat is jammer, want het zijn spullen die prima hergebruikt kunnen worden. De BEST-tas maakt het voor inwoners eenvoudiger om deze gebruikte spullen in te leveren.
Wethouder Kock: “De meerwaarde van deze BEST-tas is dat het milieu minder wordt belast. Er is minder restafval en er zijn meer herbruikbare of te recyclen materialen. Bovendien wordt het bij u thuis of op school opgehaald, dus best gemakkelijk. Daarnaast creëert het scheiden van dit afval extra werkgelegenheid, in het bijzonder voor mensen met wat meer afstand tot de arbeidsmarkt.”

Invoering van de BEST-tas

De proef wordt uitgevoerd in één wijk in Gendringen en één wijk in Silvolde. De tassen worden door vrijwilligers van SOPOIJ huis-aan-huis verspreid en ingezameld. In totaal drie keer tijdens de proef. Bij de basisscholen Meander en Op Koers in Varsseveld en de Mariaschool in Ulft worden de BEST-tassen verspreid onder de gezinnen die een kind(eren) op de desbetreffende school hebben. Gevulde tassen worden vervolgens op school verzameld en overgedragen aan Kringloop Aktief, die de spullen verkoopt of hergebruikt.

Hoe gaat het verder met de BEST-tas?

Op basis van deze proef wordt halverwege dit jaar beoordeeld op welke wijze de BEST-tas in onze gemeente kan worden ingevoerd.