Pleeggezinnen harder nodig dan ooit

Van 28 oktober tot en met 4 november is het 'Week van de Pleegzorg'. In deze week vraagt Pleegzorg Nederland aandacht voor kinderen die geen stabiele en veilige thuissituatie hebben. Niet verwonderlijk dat juist nu in coronatijd die aandacht harder nodig is dan ooit. Want voor een passende plek voor elk kind waar het zo thuis mogelijk kan opgroeien zijn meer mensen nodig.

Gemeenten en pleegzorgorganisaties werken regionaal samen aan de werving van nieuwe pleeggezinnen. “In Gelderland is een prachtige grote groep pleegouders actief die met liefde zorgt voor zo’n 1500 pleegkinderen vertelt John Goessens van pleegzorgorganisatie Entrea Lindenhout. ”Voor zeker 40 kinderen zijn we echter nog op zoek. Vooral als het gaat om meer kinderen uit een gezin, is het niet eenvoudig om het juiste pleeggezin te vinden.”

Pleegzorg voor weekenden en vakanties

Pleeggezin worden kan ook voor weekenden en vakanties. “Op onze wachtlijst staan bijvoorbeeld geregeld broertjes en zusjes voor wie we een weekend- en vakantiegezin zoeken. Deze kinderen wonen gewoon thuis, maar het zou heel fijn voor ze zijn als ze samen elke twee weken bij een pleeggezin thuis mogen komen. Verder zijn we op zoek naar pleeggezinnen waar kinderen boven de 10 jaar terechtkunnen en pleeggezinnen die hun hulp aan willen bieden voor ‘zolang als nodig’.”

De doorstroom van ‘crisisopvang’ naar een pleeggezin duurt momenteel lang. “Het is fijn dat we een beroep kunnen doen op crisispleegouders voor tijdelijke opvang in noodsituaties, maar een kind heeft uiteindelijk een stabiele thuissituatie nodig. In deze coronatijd waarbij we te maken hebben met lockdowns is het extra belangrijk dat kinderen opgroeien in een omgeving waarin ze zich prettig voelen.”

Wilt u meer informatie of overweegt u om pleeggezin te worden? Kijk dan eens op www.openjewereld.nu.