2 juli 2019

Plaagdruk eikenprocessierups ongekend hoog

 

Introductie

Dagelijks krijgen we zo’n 100 meldingen binnen over de eikenprocessierups. De plaagdruk is dit jaar ongekend hoog en zorgt dan ook in onze gemeente voor veel overlast. Deze rups heeft brandharen die jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen en luchtwegen kunnen veroorzaken.

Bestrijding

In het voorjaar zijn we begonnen met preventieve bestrijding op specifieke locaties en de inzet om de rupsen weg te halen is al sinds het voorjaar maximaal. Daarbij is rekening gehouden met kaartmateriaal van de vlinderstichting. Op deze locaties wordt niet gespoten.

Door de enorme omvang is de plaag niet onder te controle te krijgen. Daarom moeten we keuzes maken in de bestrijding. Prioriteiten liggen bij scholen, verzorgingscentra, speeltuinen en overige locaties waar veel mensen samen komen. Vervolgens wordt er verder uitgebreid binnen en buiten de kom. Waarbij steeds gekeken wordt naar prioriteit. De gemeente bestrijdt geen eikenprocessierups op locaties die niet in eigendom of in beheer van de gemeente zijn.

Rups aangetroffen?

U herkent de eikenprocessierups aan zijn sterke beharing. De besmette eikenbomen zijn te herkennen aan de specifieke nesten met dichte spinsels. Als u de eikenprocessierups binnen Oude IJsselstreek aantreft, verzoeken wij u dit aan ons te melden via telefoonnummer (0315) 292 292 of via het meldingenpunt op onze website: www.oude-ijsselstreek.nl.