Paul Klaasen smeedt vrijheidsbord

 

Vorig jaar ging het college op bedrijfsbezoek bij ‘Smederij Klein Projekt’ van smid Paul Klaasen in Gaanderen. Dat bezoek was voor hem aanleiding een vrijheidsbord te ontwerpen en te maken. Dit bord overhandigde hij vorige week dinsdag aan burgemeester Otwin van Dijk.

Paul Klaasen maakt deel uit van de werkgroep IJzeren Ring. Doel van deze werkgroep is onder meer om de internationale vereniging Ring van Europese IJzersteden meer bekend te maken bij de inwoners van Oude IJsselstreek. Daarnaast wil ze vooral jongeren kennis laten maken met werken met metalen en hen interesseren voor technische beroepen. Het maken van het vrijheidsbord is voornamelijk op eigen initiatief van Paul Klaasen opgepakt.

Paul Klaasen: “Het bezoek van het college stond in het teken van de inclusieve samenleving. Dit omdat ik werk met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals jongeren met een vorm van autisme en statushouders. In verband met dit bezoek bedacht ik een passend geschenk. Dit ontwerp, dat ik met ambachtelijke technieken heb gemaakt, staat symbool voor onze vrijheid. Vorig jaar zouden we 75 jaar vrijheid vieren en dat heb ik als thema gebruikt voor dit ontwerp. De wethouders hielpen bij het klinken van de klinknagels om het getal 75 heen en met het omlijsten van de toorts. Zo beklonken zij letterlijk de vrijheid. Het is mooi dat ik dit vrijheidsbord samen met Samuel, die een werkervaringsplek bij me heeft, persoonlijk kon overhandigen aan de burgemeester.”

Burgemeester Otwin van Dijk: “Ik ben heel blij met dit schitterende vrijheidsbord. Het is ook heel mooi om te zien. Natuurlijk krijgt het een prominente plek in het gemeentehuis. Je ziet duidelijk het symbool van het comité 4 en 5 mei. Gemaakt door smid Paul, smeden in opleiding en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook de wethouders hebben meegeholpen. Het is net als met vrijheid: dat maak je samen en dan heb je iets heel moois.”