8 april 2019

Oplaten ballonnen slecht voor milieu

 

Introductie

De afgelopen weken was er in de media aandacht voor het verbod op het oplaten van (wens)ballonnen. Ook in Oude IJsselstreek geldt dit verbod. Waarom is dat zo en wat betekent dit?

Het oplaten van ballonnen is een leuke en feestelijke traditie, maar de gevolgen daarvan wil niemand. Plastic hoort niet in de natuur. Het is slecht voor het milieu. De restanten van ballonnen belanden als zwerfafval in weilanden, op straat en in het water. Veel inwoners in onze gemeente zetten zich al in tegen zwerfafval. Onlangs nog op de opschoondag. Maar de ballonnen zijn ook schadelijk voor dieren. Ze raken verstrikt in de touwtjes, of stikken als ze het plastic opeten. Daarom heeft de gemeente dit verbod opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Wat betekent het?

Het verbod betekent dat herdenkingsballonnen, gelukslampionnen, wensballonnen en ballonnen van welk materiaal dan ook, niet mogen worden opgelaten in Oude IJsselstreek. Als we signalen ontvangen over het oplaten van ballonnen, dan nemen we contact op met de organisatie om hen te informeren over het hoe en waarom van dit verbod en wat de risico’s zijn als er toch ballonnen worden opgelaten.