29 mei 2019

Opening expositie Achterhoekse stillevens Louise te Poele

 

Introductie

Kunstenaar Louise te Poele, geboren in Winterswijk en opgegroeid in Lievelde, kreeg een aantal maanden geleden de opdracht om voor negen gemeenten in de Achterhoek een stilleven te maken gebaseerd op hun rijke historie. De opdracht in het kader van het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek leverde negen kleurrijke stillevens op.

De stillevens bevatten objecten die verhalen vertellen over de betreffende gemeenten. Deze objecten – aangeleverd door burgemeesters, wethouders van cultuur, stadsarchieven, musea en burgers – brengen de specifieke identiteit, kwaliteiten en specialiteiten per gemeente in beeld. De serie in totaal verbeeldt de samenhang van de gemeenten in de Achterhoek. De panelen nodigen uit om (individueel of met wildvreemden) te onderzoeken welk stilleven bij welke gemeente hoort.

Expositie

Verschillende deelnemende gemeenten hadden na het bekijken van het resultaat de wens hun stilleven in eigen gemeente tentoon te stellen. Daarom is besloten de negen werken ook te printen op grote panelen voor een reizende expositie die daarmee de aandacht vestigt op ‘350 jaar Achterhoek’. De expositie is van 12 juni tot 17 september te zien in het Portiersgebouw op het DRU Industriepark in Ulft. Openingstijden maandag 08:30 - 23:00 uur, dinsdag t/m donderdag 08.30 - 24.00, vrijdag 08.30 - 02.00, zaterdag en zondag van 10.00 - 22.00 uur. De toegang is gratis.

Opening

De feestelijke opening van de expositie Achterhoekse stillevens vindt plaats op woensdag 12 juni om 19.30 uur in het Portiersgebouw, DRU Industriepark, Hutteweg24, Ulft.  U bent van harte welkom bij de opening.

De symbolen in het stilleven van Oude IJsselstreek
De kleur groen verwijst naar de natuur die onze gemeente kenmerkt. Prominent aanwezig zijn de oranje DRU-pannen. De vissen die de middelste pan omsingelen staan symbool voor de Oude IJssel. Op de theedoek aan de rechterkant ligt een brok 'oer': de grond waaruit ijzer werd gedolven en die het ontstaan van de ijzerindustrie in Ulft verklaart. Om de pannen heen liggen allerlei bodemvondsten uit Silvolde. Vooraan links van het midden is een mannetje aan het werk met een zeis. Dit verwijst naar de landbouwhistorie en de opkomst van de houtverwerking in Varsseveld. Het parfumflesje in de linkerzijde van de compositie verwijst naar de verloren weelde van kastelen