Open Monumentendag in Oude IJsselstreek 2021

Op zaterdag 11 september wordt in Oude IJsselstreek de landelijke Open Monumentendag gevierd. Dit jaar wordt er wat meer georganiseerd dan vorig jaar, maar ook nu spelen de coronamaatregelen de organisatie niet in de kaart. Toch heeft het comité Open Monumentendag OIJ er ook dit jaar een leuk programma van gemaakt.

Tijdens de Open Monumentendag openen normaalgesproken duizenden monumenten in heel Nederland in het tweede weekend van september gratis hun deuren voor publiek. Het thema dit jaar is ‘Mijn monument is jouw monument’. Met dit thema sluit Nederland aan bij het thema van de Europese monumentendagen: ‘Inclusive Heritage’. Het doel is om een zo breed mogelijk publiek te bereiken en een bezoek aan de Open Monumentendag zo laagdrempelig mogelijk te maken.

Programma Oude IJsselstreek

De activiteiten vinden hoofdzakelijk op het DRU Industriepark in Ulft plaats waar om 10.00 uur de opening bij het Toeristisch Informatiepunt plaatsvindt. Op het DRU-terrein kan het gebeuren dat u geholpen wordt door mensen met een beperking die de organisatie ondersteunen dit jaar, want het thema is gericht op inclusie waarbij wordt geprobeerd om monumenten voor iedereen toegankelijk te maken. Bij het centraal informatiepunt kunt u het programma meenemen en over het terrein lopen om tal van activiteiten te bezoeken. Er zijn rondleidingen over het terrein om 10.30, 12.00 en 14.00 uur, waarbij de rondleiding van 12.00 uur speciaal bedoeld is voor mensen met een beperking. Er wordt aandacht besteed aan kunstenaars uit onze gemeente bij STOER, dat voor de eerste keer geopend is voor publiek. In de DRU Galerie is een expositie van Nathalie Baumeister. In de bibliotheek is onder andere een boekbinder aanwezig, kinderen kunnen een speurtocht doen, er zijn leesplankjes en er wordt voorgelezen uit historische jeugdboeken. De Muziekschool verzorgt proeflessen op inschrijving (via de Muziekschool). Wonion opent haar deuren voor rondleidingen in haar gebouw (het Beltmancomplex). CIVON is geopend, waar u onder meer de kabinetten van het Nederlands IJzer Museum kunt bekijken.

Losse monumenten

Daarnaast zijn er nog meer monumenten geopend zoals de Grote- of Laurentiuskerk in Varsseveld (presentatie geschiedenis van de kerk), de protestantse kerken in Etten en Terborg, Halte Bontebrug in Bontebrug en u kunt een kijkje nemen bij boerderij Wilbrinkshof in buurtschap Wals waar brood in het oude bakhuisje wordt gebakken. Bij de voormalige St.Jorisschool in Terborg wordt u ontvangen door twee rondleiders die u meenemen door het gebouw. Op zaterdag 11 september wordt de dag georganiseerd tussen 10.00 en 16.00 uur. Op zondag 12 september is de NPB-kerk (’t Witte Kerkje) aan de Doetinchemseweg in Varsseveld (expositie van Ad Helmink) tussen 11.30 en 16.00 uur geopend.