2 september 2019

Open Monumentendag op Plekken van plezier

 

Introductie

Op zaterdag 14 en zondag 15 september 2019 vindt in Oude IJsselstreek de Open Monumentendag plaats. De stad Terborg bestaat 600 jaar en is dit jaar de kern waar de meeste aandacht naar uit gaat. Om 10.00 uur opent wethouder Janine Kock de dag bij Huis Wisch.

Voor Open Monumentendag 2019 is landelijk gekozen voor het thema: Plekken van plezier. Met dit thema sluit de Open Monumentendag in Nederland aan bij het Europese thema Arts and Entertainment. Het programma vindt u onderaan deze pagina.

Activiteiten op zaterdag 14 september

Het centraal informatiepunt op de zaterdag is te vinden in de tuinen van Huis Wisch. Hier kunt u ook terecht voor routes en alle informatie over deze dagen in Oude IJsselstreek. Verder zijn er allerlei activiteiten georganiseerd zoals een modeshow van middeleeuwse kleding, rondwandelingen door de tuinen en een heuse picknick. Kinderen krijgen een ‘bouwpakketje’ van een vlieger die eerst versierd en dan opgelaten mag worden op het voorplein bij de zonnewijzer. Koren, harmonie, bands en solisten uit Terborg treden op met muziek voor alle leeftijden.

Oude IJsselstreek is bij uitstek een wandel- en fietsgemeente. Ook op Open Monumentendag kunt u wandelen bij Huis Wisch. Om 11.00 uur en 14.00 uur zijn er wandelingen onder leiding van een IVN-gids, die u meer vertelt over de bijzonderheden van het park. Ook kunt u op eigen gelegenheid de route lopen aan de hand van het kaartje dat u bij binnenkomst mee kunt nemen. Plekken van plezier in Terborg zijn in een aparte route geregen en kunt u ook te voet bekijken.

Oud kasteel Wisch

Op de Heuven stond het oude Kasteel Wisch dat rond 1200 werd gebouwd. Een verhoging in het landschap geeft aan waar de fundamenten in de grond zitten. Bovenop die bult worden speciaal voor Open Monumentendag de contouren van het oude kasteel uitgezet met medewerking van RAAP, onderzoeks- en adviesbureau voor archeologie, cultuurhistorie en erfgoed. Tijdens Open Monumentendag 2008 is dit ook gedaan maar als u het destijds hebt gemist, is dit een uitgelezen kans het nog eens te zien. In de gerestaureerde schaapskooi die ernaast ligt, is een tentoonstelling ingericht over het oude kasteel op de Heuven, de oude kasteelboerderij die erbij hoorde en over de familie Borkus die daar generaties lang woonde. Vanaf de aanlegsteiger bij de brug in Terborg kunt u er met de fluisterboot gratis naartoe!

Activiteiten op zondag 15 september

In 2019 en 2020 hebben de Achterhoekse gemeenten de handen ineengeslagen en besloten onder aanvoering van het Gelders Genootschap aandacht te besteden aan de Wederopbouwperiode (1940-1965). In Oude IJsselstreek zijn daarom op zondag 15 september een wandel- en een fietsroute uitgezet. De fietsroute gaat langs de noodwoningen rondom het dorp Megchelen en is ongeveer 14 km lang. Start van de fietsroute is bij SRV minicamping het Zwaantje, Zwanenburgseweg 19 in Megchelen waar de route verkrijgbaar is. De route eindigt bij noodwoning de Moezeköttel.

De wandelroute loopt door Ulft. De route van ongeveer 2,5 km leidt langs acht bouwwerken met een heel verschillende achtergrond. Start van de wandelroute is bij de Petrus en Pauluskerk. De kerk is geopend tussen 13.00 en 17.00 uur.

Er zijn nog veel meer monumenten en activiteiten te bezoeken. Meer informatie hierover leest u in de monumentenkrant die deze week huis-aan-huis wordt bezorgd in de gemeente. Daarnaast leest u het programma voor 14 en 15 september op onze website www.oude-ijsselstreek.nl en meer over deze dag op de landelijke website www.openmonumentendag.nl