Open Monumentendag 2023: Levend Erfgoed

Op zaterdag 9 september wordt ook in Oude IJsselstreek de landelijke Open Monumentendag georganiseerd. Het comité OMD is druk bezig om het thema Levend Erfgoed om te zetten in allerlei activiteiten in Breedenbroek en Voorst.

 

We kunnen immaterieel erfgoed – oftewel levend erfgoed – omschrijven als de culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden die mensen van huis uit hebben meegekregen, die zij zich eigen hebben gemaakt en die zij op hun beurt weer willen doorgeven. Deze ambachten, tradities en gebruiken zijn vaak onbewust al aanwezig in de monumenten, maar maken wij dit jaar nóg zichtbaarder tijdens Open Monumentendag. Denk bijvoorbeeld aan het ambacht van de molenaar. De molenaar kan zijn beroep niet uitoefenen zonder goed functionerende molen. Maar andersom is de molen ook slechts een ‘leeg’ gebouw zonder de molenaar en zijn werk. Verrassende koppelingen tussen monumenten en levend erfgoed worden opgezocht: (levend) erfgoed verbindt ons allemaal.  

Nieuwsgierig geworden? Zet zaterdag 9 september in uw agenda. U bent van harte welkom vanaf 10.00 uur bij de start in Cultuurkerk De Toekomst in Breedenbroek.