30 augustus 2018

Open Monumentendag 2018: Wat bindt ons In Europa?

 

Introductie

Op zaterdag 8 september 2018 vindt in Oude IJsselstreek de Open Monumentendag plaats. De kern Netterden is dit jaar de kern waar de meeste aandacht naar uit gaat. Om 10.00 uur opent wethouder Janine Kock de dag in de Walburgisschool in Netterden.

Voor Open Monumentendag 2018 is landelijk gekozen voor het thema: In Europa. Met dit thema sluit de Open Monumentendag in Nederland aan bij het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed.

Centraal informatiepunt

Het centraal informatiepunt op deze dag is bij de Walburgisschool waar om 10.00 uur de dag wordt geopend door wethouder Janine Kock. Hier kunt u ook terecht voor routes en alle informatie over deze dag in Oude IJsselstreek. Verschillende Duitse en Nederlandse oudheidkundige verenigingen, Anholter Schweiz en de Ring van Europese IJzersteden hebben in de Walburgisschool lokalen met hun materialen ingericht. De smid is buiten op het schoolplein aan het werk. Er is ook aan de kinderen gedacht. Zij kunnen bij de school terecht voor knutselactiviteiten die prima in het thema passen.

Fietsen en wandelen

Oude IJsselstreek ligt aan de grens met Duitsland en dit jaar zal er over en weer gewandeld en gefietst worden langs monumenten en activiteiten. De fietstocht voert langs het natuurgebied De Hetter en gaat vervolgens richting Anholt, waar ook monumenten zoals het Rathaus te bezoeken zijn. Via landelijke wegen gaat de tocht weer richting Netterden waar u duidelijk de sporen van de ruilverkaveling uit eind jaren ’60 kunt zien. U kunt op eigen gelegenheid of onder leiding van een gids op gezette tijden een wandelroute door Netterden maken. Ook kunt u aansluiten bij een wandeling langs het Netterdens Grenskanaal.

Bijzondere evenementen

Om 12.00 uur kunt u een kijkje nemen in de Walburgisschool bij de voorstelling Falsche Freunde door cabaretgroep Mini art. Om 14.00 uur treedt het Chr. Meppeler Mannenkoor op in de Walburgiskerk.
Bijzonder is ook de openstelling van de kerk in Bontebrug. Deze kerk wordt op dit moment omgebouwd tot woonhuis en de eigenaren laten u graag zien hoe het er voor staat.
Om 16.30 uur wordt de dag afgesloten bij de St. Jorisschool in Terborg die dit jaar de monumentenprijs krijgt uitgereikt.

Er zijn nog veel meer monumenten en activiteiten te bezoeken. Meer informatie hierover leest u in de monumentenkrant die in week 36 huis-aan-huis bezorgd wordt in de gemeente. Daarnaast kunt u het programma voor 8 september in Oude IJsselstreek hieronder bekijken.