Onthulling Monument : 'Opdat Wij Niet Vergeten'

Gendringen krijgt een herdenkingsmonument. Op vrijdag 6 mei 2022 om 13:00 uur wordt in gedenk- en wandelpark ’t Olde Kerkhof’ het monument onthuld ter nagedachtenis aan meer dan 500 slachtoffers uit de vroegere gemeenten Gendringen en Wisch die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Inspiratiebron voor het monument zijn de verhalen van amateurhistoricus Maarten Koudijs. Maarten raakte gefascineerd door de achtergrondverhalen van een vliegtuigcrash in Ulft, toen hij zoekend met een metaaldetector overblijfselen vond. Dat heeft geleid tot meer onderzoeken naar alle crashes in het gebied van Oude IJsselstreek en uiteindelijk de verhalen gebundeld in een boek.

Naar aanleiding van het boek werd Binnen Stichting “De Moezeköttel” een werkgroep geformeerd met het doel een monument te ontwerpen en te (laten) bouwen dat recht doet aan de vele slachtoffers (burgers en militairen) van het oorlogsgeweld.

De ceremonie in het park is voor iedereen toegankelijk. Wel moet u er rekening mee houden dat u er niet kunt parkeren met uw auto vanwege plaatsgebrek. Beide wegen zijn tussen 11.00 en 15.00 afgesloten voor alle verkeer. Fietsers kunnen de fiets stallen op de Walseweg naast ’t Olde Kerkhof.

Voor bezoekers van buiten Gendringen is er parkeer gelegenheid bij de Toeristische opvangplaats (TOP) aan “De Doorsteek’ achter het industriepark DRU in Ulft.

Hier staan parkeerwachters die u de weg wijzen naar gereedstaande bussen. Deze brengen u naar het Gedenk- en Wandelpark waar de ceremonie plaatsvindt. Na afloop van de ceremonie wordt u weer teruggebracht naar uw parkeerplaats.

De eerste bus vertrekt rond 12.00 uur en zal daarna pendelen. De laatste bus naar het Gedenk- en Wandelpark vertrekt om 12.30 uur.

Het programma voor de opening 

12.00 uur: Bezoekers zijn welkom. Er is een apart vak voor bezoekers en genodigden. Op het park zijn vrijwilligers die u naar de juiste plaats wijzen.

12.45 uur: Genodigden arriveren eveneens met de bus en nemen hun plaatsen in.

13.00 uur: Aanvang ceremonie door opening van de ceremoniemeester.

13.00 – 14.15: Ceremonie met toespraken van Burgemeester Otwin van Dijk, Burgemeester Gerwers van Stadt Rees en enkele nabestaanden van de militaire slachtoffers. Ook wordt het winnende gedicht van de deelnemers van de scholen in Gendringen voorgedragen door de winnaar. Onthulling van het monument en kranslegging. Ook u kunt eventueel een bloemetje of krans leggen. Laat dit even weten wanneer u op de begraafplaats bent. Afgesloten wordt met het Nederlands volkslied.

Vanaf het einde zullen de bussen weer pendelen naar de parkeerplaats bij het Industriepark DRU in Ulft. Hier vindt voor genodigden een receptie plaats.

Meer informatie over het monument vindt u op de website: www.ownv.nl