Onthulling monument Levenslicht in Terborg

Op 27 januari 2020 is het precies 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt dit herdacht. Om stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit onze gemeente, is in Terborg vanaf 22 januari tot en met 2 februari het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien. Het monument in Oude IJsselstreek maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

Onthulling

Op woensdag 22 januari om 18.00 uur onthult burgemeester Otwin van Dijk het Levenslicht monument in Terborg.
Wilt u de onthulling bijwonen dan bent u welkom vanaf 17.50 uur aan de Silvoldseweg op het grasveld bij het bestaande oorlogsmonument. Het officiële gedeelte begint om 18.00 uur. Een aantal kinderen van Bassisschool Dynamiek in Terborg zullen een bijdrage leveren aan het officiële programma De ceremonie zal rond 18.20 uur afgelopen zijn, waarna er gelegenheid is om met aanwezigen na te praten en een kop koffie te nuttigen.

Over het Levenslicht monument

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden.
Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij Levenslicht blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.

Bezoeken

Het monument komt het beste tot zijn recht in het donker en is daarom na de onthulling het beste van 17.30 uur tot 21.00 uur te bezoeken.

De onthulling van het Levenslichtmonument is een samenwerking van de gemeente Oude IJsselstreek met het 4 en 5 mei comité Terborg en Terborgs Belang.