15 oktober 2018

Ongehinderd app: ontdek toegankelijke locaties in jouw omgeving

 

Introductie

Van 1 tot en met 6 oktober 2018 was de 17de editie van de Week van de Toegankelijkheid. Dit jaar was het thema: ‘Lekker vrij! Doen wat je zelf wilt.’ Waarbij extra aandacht werd gevraagd voor obstakels tijdens de vrije tijd. Denk aan festivals of pretparken die slecht toegankelijk zijn. Of drempels in restaurants of cafés waar je niet naar binnen kan. Maar ook digitaal valt er een hoop te verbeteren. Een van die verbeteringen is de Ongehinderd App.

Ongehinderd App

Ongehinderd zet zich in voor een toegankelijk Nederland door locaties te toetsen en in de gratis app en op de website te plaatsen. Via de app ‘Ongehinderd’ kun je openbare gebouwen in heel Nederland / je eigen gemeente beoordelen. Is de deur breed genoeg voor een rolstoel? Kun je je auto dichtbij parkeren? Is er een mobiele pinautomaat zodat je zelf kunt betalen? Of is er een verlaagd deel bij de toonbank waar je ook als rolstoeler bij kunt? Zomaar wat tips die voor eigenaren van de betreffende gebouwen gemakkelijk aan te passen zijn.

Burgemeester Otwin van Dijk: ”De Ongehinderd app is vooral bedoeld om het gesprek over toegankelijkheid op gang te brengen. Meer dan 2 miljoen Nederlanders hebben een beperking. Ze zijn slechtziend, blind of doof, hebben een lichamelijke beperking of een psychische of psychiatrische aandoening. Als deze mensen niet de ruimte hebben om in uw winkel te komen mist u 10-15% klandizie. Doordat deze mensen vaak iemand meenemen bereikt u een grotere groep mensen. Bovendien zijn ze trouwe klanten die vaak op de minder drukke momenten komen.”

Inclusie agenda

Tijdens de Week van de Toegankelijkheid spraken gehandicaptenorganisaties, ervaringsdeskundigen en ondernemers met elkaar over het onderwerp vrije tijd. Deze partijen zijn nodig bij het uitvoeren van het VN-verdrag Handicap op lokaal niveau. Nu is het aan gemeenten om de komende maanden samen met die partijen de lokale inclusie-agenda’s verder vorm te geven. Binnen gemeente Oude IJsselstreek bestaan er sinds vorig jaar verschillende inclusie groepen. Hierin zitten wethouders, beleidsmedewerkers en ervaringsdeskundigen. Samen kijken we hoe we de gemeente meer toegankelijk kunnen maken.

Kijk op www.oude-ijsselstreek.nl/inclusieagenda voor meer informatie