Lichtmonument Levenslicht ook in Oude IJsselstreek

Een deel van het lichtmonument Levenslicht dat het Nationaal Comité 4 en 5 mei liet ontwerpen ter herinnering aan de Holocaust, is in januari ook in Oude IJsselstreek te zien. 

Op 27 januari is het 75 jaar geleden dat vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Rotterdammer Daan Roosegaarde ontwierp speciaal voor deze gelegenheid een lichtmonument bestaande uit 104.000 lichtgevende stenen. De stenen staan symbool voor de 104.000 Joden, Roma en Sinti die in Nederland voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd en vermoord. 

Oude IJsselstreek doet ook mee
Door de slachtoffers te kunnen herdenken in de gemeenten waar zij woonden ontwierp Roosegaarde een monument dat kan worden verplaatst. Alle stenen zullen op 16 januari eerst één groot monument vormen in Rotterdam. Vervolgens worden de stenen, samen met uv-lichtbronnen, verspreid onder de deelnemende gemeenten waar ze gedurende twee weken te zien zijn. Oude IJsselstreek doet mee aan het project omdat ook in deze gemeente mensen, om wie zij waren, zijn opgepakt en weggevoerd.  

Locatie
Waar het deel van het monument in Oude IJsselstreek straks is te zien, moet nog worden bepaald. De stenen kunnen binnen en buiten staan en ze mogen ook worden verplaatst.

Daan Roosegaarde liet zich bij het ontwerpen van het monument inspireren door de Joodse traditie om steentjes op graven en Holocaust-monumenten te plaatsen. Oude IJsselstreek stelt voor deelname aan het project 2.000 euro beschikbaar.