Levensloopwoning maakt ‘wonen op eigen erf’ voor oudere inwoners mogelijk

Dankzij een nieuwe regeling van de samenwerkende gemeentes in de Achterhoek kunnen nu ook de inwoners van de gemeente Oude IJsselstreek een levensloop/zorgwoning plaatsen op eigen erf naast hun eigen woning. Een mooie oplossing als er nog geen sprake is van intensieve mantelzorg.

Wethouder Ben Hiddinga: “Steeds meer inwoners vragen of ze op hun erf een levensloopbestendige woning mogen bijbouwen. Ze willen bijvoorbeeld hun ouders in de buurt houden ook als er nu nog geen zorg nodig is. Dit past precies bij naoberschap in onze Achterhoek”. Ook wethouder Janine Kock is blij met deze nieuwe regeling. "Inwoners die hiervoor kiezen behouden hun zelfstandigheid en wat minstens zo belangrijk is ook de regie op het eigen leven."

Bij elkaar wonen, ook zonder zorgvraag

De levensloopwoning is eigenlijk een voorloper van de mantelzorgwoning. Waar voor een mantelzorgwoning sprake moet zijn van het bieden van intensieve zorg, is dat nu bij een levensloopwoning niet meer nodig. Bij vele oudere inwoners is er nog geen sprake van intensieve zorg. Juist voor die inwoners is de levensloopwoning dan een mooie oplossing.

De levensloopwoning mag naast de hoofdwoning worden bijgebouwd, maar ook is het mogelijk om een deel van de hoofdwoning in te richten als een zelfstandige wooneenheid. Voor het plaatsen van de levensloopwoning geldt een minimumleeftijd van 70 jaar.

Voor het plaatsen van de levensloopwoning is een tijdelijke omgevingsvergunning nodig. Als die wordt afgegeven, geldt deze voor een periode van maximaal 10 jaar. Het kan zijn dat de levensloopwoning overgaat in een vergunningsvrije mantelzorgwoning. Maar als de levensloopwoning langer nodig is dan 10 jaar, dan moet er wel een nieuwe vergunning worden aangevraagd.

Aanvragen

Informatie over en de voorwaarden voor het plaatsen van een levensloopwoning zijn te vinden op de website van de gemeente Oude IJsselstreek. Inzien van de beleidsregel en het indienen van een aanvraag gaat eenvoudig via: www.oude-ijsselstreek.nl/levensloopwoning.