18 april 2019

Kunst van leerlingen Almende op gemeentelijke begraafplaatsen

 

Introductie

Op de gemeentelijke begraafplaats, Begraaf- en gedenkpark Rentinkkamp, in Varsseveld is sinds kort een bijzonder kunstwerk te vinden. Het werk, te zien vanaf de weg, is getiteld ‘Bloemenzee’ en is gemaakt door leerlingen van het Almende College.

Wie vorig jaar de kunstwandelroute op Landgoed Enghuizen in Hummelo heeft gelopen, zal het kunstwerk ongetwijfeld herkennen. Daar was het bloemen zaaiende kind tussen de vele kleurige bloemen namelijk voor het eerst te zien. Wim Lammers, beheerder van de begraafplaats, zag het kunstwerk ook daar en vond het meteen ontzettend mooi. “Dit zou prachtig staan op de Rentinkkamp, dacht ik. Wat mij betreft is er op een begraafplaats meer te zien dan alleen grafstenen. Kunst en mooie teksten passen heel goed in die omgeving.”

Alleen voor oude mensen?

Leerkracht Nico Vink die de leerlingen begeleidt bij het maken van de kunstwerken raakte meteen enthousiast toen hij het idee van Wim hoorde. “We doen al ruim tien jaar mee met de kunstwandelroute en ik juich het alleen maar toe dat het werk van onze leerlingen op meer plekken geëxposeerd wordt. Het mag gezien worden! Sommige leerlingen moesten even wennen aan het idee. Ze dachten dat begraafplaatsen alleen voor oude mensen waren. Maar het tegendeel is waar. Iedereen krijgt met de dood te maken, of je nu jong of oud bent. Kunst verlevendigt het gedenkpark, het voegt iets toe.”

Weekend van de Begraafplaatsen

Eind mei, tijdens het Weekend van de Begraafplaatsen, worden meer kunstwerken van leerlingen van het Almende College geplaatst. En wel op het gemeentelijk Gedenk- en wandelpark ’t Olde Kerkhof in Wieken. De onthulling is op vrijdagavond 24 mei door wethouder Ria Ankersmit. Op zondag 26 mei geeft Wim Lammers rondleidingen op Begraaf- en gedenkpark Rentinkkamp. En op dinsdag 28 mei geeft olifantenverzorger Marjo Hoedemaker van dierenpark Amersfoort, samen met Mirjam Westendorp, een lezing voor leerlingen van de basisscholen over olifanten en rouw. Heeft u interesse om aanwezig te zijn bij een rondleiding of de lezing, dan kunt u een e-mail sturen naar: w.lammers@oude-ijsselstreek.nl.

De gedachte achter het kunstwerk

Vanaf de plek waar het werk staat, verspreidt de kunst zich. We leggen hier een eigen bloemenveld aan, dat net als in de natuur weer verdwijnt. We willen benadrukken dat wat je ziet niet door de natuur is ontstaan, maar met een doel is aangelegd. Je geniet van het landschap zonder je bewust te zijn dat je een stuk (natuur)kunst beleeft. Uitgangspunt voor ons blijft het genieten en een goed gevoel meegeven.