Koel- en Vrieshuis Lintelo neemt grootste zonnedak in gebruik

Op het dak van het bedrijf Koel- en Vrieshuis Lintelo in Varsseveld zijn dit jaar ongeveer 4.600 zonnepanelen geplaatst door Tenten Solar en WSi Techniek uit Lichtenvoorde. Ingenieursbureau Sparkling Projects hielp daarbij.

Het bedrijf zet daarmee weer een duurzame stap, want Koel- en Vrieshuis Lintelo is ook in het bezit van een BREEAM Excellent Certificaat. Dat betekent dat de duurzaamheidsprestaties van het gebouw in Varsseveld als bijzonder goed worden gewaardeerd.

Directeur Arie van de Put: “We willen als bedrijf onze footprint verkleinen. Niet alleen omdat de markt dat nadrukkelijk vraagt, maar ook omdat we al langer met duurzaamheid bezig zijn. Onze heftrucks zijn allemaal elektrisch en we hebben een BREEAM Excellent Certificaat. Zonnepanelen zijn dan voor ons als familiebedrijf een logische volgende stap.”

Het familiebedrijf dat ruim 55 jaar bestaat en van oorsprong uit Lintelo komt, heeft een paar jaar geleden een grote vestiging op Hofskamp Oost II in Varsseveld gebouwd vanwege de goede bereikbaarheid. Het richt zich vooral op koelen, vriezen en logistieke dienstverlening van zuivelproducten en vlees en heeft eigenlijk de hele wereld als markt. Naast Nederland is het bedrijf actief in heel Europa en onder andere in landen als Canada, Thailand, Singapore, Zuid-Korea, de Verenigde Staten, Japan en Israël zowel met import als export.

Zonnige Bedrijven Achterhoek

Om bedrijven te helpen zonnepanelen op grote bedrijfsdaken te plaatsen, is het project Zonnige Bedrijven Achterhoek opgestart. Agem en DoorAdvies helpen bedrijven een businesscase op te stellen zodat duidelijk wordt dat zonnepanelen op dak mogelijk en rendabel zijn. Vervolgens vraagt het bedrijf SDE-subsidie (Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie) aan bij de Rijksoverheid. In totaal hebben al 75 ondernemers zich laten adviseren door de Agem en een aantal heeft ook daadwerkelijk SDE-subsidie aangevraagd en nu al zonnepanelen op het dak.

Veel bedrijven al zonnepanelen op hun dak

Voorbeelden van bedrijven met zonnepanelen op dak zijn Kramp, Dumaco, Waterkracht, One Stop Mobile, Koel- en Vrieshuis Lintelo en Van Raam in Varsseveld, Kaak in Terborg, Ulamo, Wanders, Aweja, Exerion, Houthandel het Anker, Basil, Ratering en Finis in Ulft. Daarnaast hebben ook agrariërs en maatschappelijke organisaties als Azora die zonnepanelen op hun dak.

Er gaat in september een nieuwe ronde in waarbij ondernemers en organisaties met grote bedrijfsdaken aanspraak kunnen maken op SDE-subsidie om zonnepanelen op dak te realiseren. De Agem kan hierbij helpen.

Wethouder Janine Kock: “De Achterhoek wil in 2030 energieneutraal zijn en zon op dak is dan een absolute must. Veel bedrijven hebben al zonnepanelen op dak, maar dat kunnen er altijd meer worden. Het is dan ook mooi om te zien dat Koel- en Vrieshuis Lintelo zich daar met het grootste zonnedak van de gemeente bijvoegt.”