Kick off lokale streetleague ‘De Graafschap verbindt Naobers’

Op woensdag 17 mei 2023 vond de kick off plaats van de Graafschap Naobers-competitie in Oude IJsselstreek

De Stichting De Graafschap Verbindt heeft een lokale streetleague ontwikkeld. ‘De Graafschap Verbindt Naobers’ is een naschools programma waarbij jongeren van 10 tot 12 jaar kosteloos kunnen deelnemen aan een lokale voetbalcompetitie. Deze voetbalcompetitie, waar maatschappelijke bijdragen een grote rol speelt, duurt in totaal zes weken. Deze competitie is een initiatief van voetbalvereniging De Graafschap en Wonion in samenwerking met Streetball Lichtenberg, Helpgewoon Buurtsport, Buurtzorg Jong, team jongerenwerk en de gemeente Oude IJsselstreek.

Naoberschap

De teams gaan het aloude naoberschap uitdragen door in de buurt of wijk maatschappelijke bijdragen te leveren, om zo op jonge leeftijd samen te werken aan de lokale leefbaarheid. Gedurende de competitie moeten teams minimaal twee keer een maatschappelijke (buurt)bijdrage hebben vervuld. Teams bedenken zelf hun buurtbijdrage, maar voorbeelden zijn: het opruimen en schoonmaken van de buurt, op een creatieve wijze geld inzamelen voor het goede doel of activiteiten opzetten in je eigen wijk.

Naobers-klassement

Ieder team kan punten verdienen via de competitie, maar actief meedoen is daarbij belangrijker dan winnen. Daarom krijgen de teams ook punten door ‘klusjes' en 'activiteiten' te doen in hun eigen buurt, wijk of dorp,. En tot slot verdienen ze ook punten door actief deel te nemen aan workshops over bijvoorbeeld gezonde voeding, weerbaarheid of duurzaamheid. Leuke 'prijzen' zijn gekoppeld aan het klassement.

Wethouder Marco Bennink: “Sport is een goed middel om kinderen op een leuke manier in beweging te krijgen en hen bewust te maken van het belang van maatschappelijke verantwoordelijkheid en betrokkenheid bij hun eigen leefomgeving. Door de kinderen meer bij hun buurt te betrekken via buurtbijdrages houden we het ’naoberschap’ in stand en leren kinderen dat het heel normaal is om iets voor een ander te doen.”

De komende zes weken wordt op de woensdagmiddag, met zelf gevormde teams in de leeftijd tussen 10 en 12 jaar, gevoetbald - onder begeleiding van de Graafschap - in de voetbalkooi in Silvolde. Op woensdag 10 mei zijn de eerste drie teams gestart. De teams zullen de komende weken worden uitgebreid.

Op de foto vlnr: wethouder Marco Bennink , Graafschapspeler Basar Önal en interim-manager wonen van Wonion, Miriam Croonen.