Kerstbrief burgemeester Otwin van Dijk

Een andere kerst dit jaar...

Over een paar dagen is het kerst. Een bijzonder moment in het jaar waarop we ons vaak erg verheugen. Onze huiskamers zijn sfeervol verlicht. Normaal eten we samen met familie en vrienden, en we geven elkaar lieve cadeaus. Kerst is vaak ook een moment van bezinning. Een bezoek aan de kerk, het lezen van een goed boek, of tijd voor een mooi gesprek. Dit jaar is kerst flink anders. Het coronavirus heeft ons leven op de kop gezet. Dat raakt ook de manier waarop we samen kerst kunnen vieren. Door het fors stijgend aantal coronabesmettingen zit ons land in een strenge lockdown. Noodzakelijk. De druk op de zorg is immers torenhoog. Wel een flinke domper.

De kersttafel kent dit jaar ook minder mensen. Enerzijds omdat we vanwege de coronamaatregelen niet zoveel gasten kunnen ontvangen als we gewend zijn. Maar misschien ook wel omdat we dierbaren zijn verloren. Als gevolg van het coronavirus of vanwege andere oorzaken. Die stoel aan tafel blijft leeg. Dat doet pijn. Ook zullen de gesprekken aan tafel soms somberder zijn. Omdat het water als ondernemer je aan de lippen staat, je je zorgen maakt over je baan, omdat je een kwetsbare gezondheid hebt en het virus heel eng vindt, of dat je als jongere het chillen met je vrienden zo verschrikkelijk mist. Het coronavirus laat niemand onberoerd.

Tijdens m’n nieuwjaarstoespraak in januari sprak ik nog de hoop uit dat we een optimistisch jaar tegemoet zouden gaan. Al een paar maanden later werd dat flink op de proef gesteld. Ik zei ook dat we alles op alles moesten zetten om haat, onverdraagzaamheid en intolerantie uit te bannen. Ik denk dat we tijdens deze coronapandemie hebben gezien dat dat zo nu en dan ver te zoeken was. Mensen zijn soms gefrustreerd en boos door alle beperkende maatregelen. Dan is het best lastig om optimistisch en verdraagzaam te blijven. Dat begrijp ik. Toch ben ik ervan overtuigd dat we het kunnen. De meeste mensen laten dat ook zien. Juist omdat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten.

Met kerst sta je ook stil bij lichtpuntjes. En die zijn er gelukkig ook volop. Ik heb veel hoopgevende en hartverwarmende activiteiten en initiatieven gezien. Mensen lieten hun hart spreken en deden boodschappen voor een hulpbehoevende buurman, schreven kaarten voor mensen die eenzaam zijn en kinderen van een gastouderopvang maakten 190 kerstboompjes voor ouderen in onze gemeente. Ook veel ondernemers die zich in een moeilijke positie bevinden, gingen niet bij de pakken neerzitten. Ze bedachten diverse constructies om hun zaak toch zo goed als mogelijk te laten draaien.

Ik ben oprecht geroerd door de vele initiatieven die zijn ontstaan. De betrokkenheid die iedereen toonde, de creativiteit, en de saamhorigheid. Bij ondernemers, inwoners, en verenigingen. Er kan veel niet. Maar mensen blijven zoeken naar mogelijkheden, naar dingen die wél kunnen. Dat is óók de kerstgedachte. Juist in lastige tijden als deze. Juist nu wordt ons optimisme en onze verdraagzaamheid op de proef gesteld. Juist nu kunnen we laten zien wat we waard zijn.

Ik hoop dat we elkaar in 2021 weer kunnen ontmoeten zoals we gewend zijn.

Hou hoop, hou vol en blijf naar elkaar omzien! Ik wens u allen warme en veilige kerstdagen toe.


Burgemeester Otwin van Dijk