1 oktober 2018

Jonge ouders meer kans op woningbrand

 

Introductie

Jonge ouders hebben een grotere kans op een woningbrand dan gemiddeld. Tegelijkertijd lijkt deze groep zich minder bewust van dit risico. “Jonge ouders gebruiken bijvoorbeeld vaker elektrische apparaten met een hoog brandrisico, zoals een wasdroger”, zegt René Hagen - voorzitter van de Nationale Brandpreventieweken. “Daarnaast is er in een druk gezin vaak minder tijd om na te denken over de risico´s op brand.’’ Vanaf 1 oktober staan de landelijke Brandpreventieweken dan ook in het teken van de oproep ‘Maak van je roze wolk geen rookwolk’.

Dat jonge ouders minder bewust zijn van hun verhoogd risico op het meemaken van een woningbrand wordt bevestigd door de jaarlijkse steekproef van de Nationale Brandpreventieweken. René Hagen: ‘’40% van de jonge ouders maakt bijvoorbeeld het filter van de wasdroger niet na iedere droogbeurt schoon. Dit terwijl dit een – simpel te voorkomen - top 3 veroorzaker is van woningbrand. Daarnaast is het verontrustend dat 50% van de jonge ouders vooraf niet bespreekt wie bij brand welke kinderen in veiligheid brengt. Je durft er écht niet over na te denken wat er zal gebeuren als je tijdens een brand samen buiten staat en je kind blijkt nog binnen te zijn.

Interactieve online test

Jonge ouders kunnen zelf veel doen om hun gezin tegen de risico’s van een woningbrand te beschermen. René Hagen: ‘’Bijvoorbeeld de slaapkamerdeuren sluiten als je gaat slapen en testen of je de rookmelders ook nog kunt horen met de deuren dicht.’’ Ook kunnen ze middels het maken van een online interactieve test een levensechte brand ervaren en aan de hand van de gemaakte keuzes in de test kennis opdoen over brandveiligheid: www.brandwondenstichting.nl/brandtest