Integrale controle op bedrijventerreinen Akkermansweide en Hofskamp Zuid

Op 7 september 2023 vond een grote integrale controle plaats op bedrijventerreinen in Terborg en Varsseveld. Deze controle werd uitgevoerd door de gemeente Oude IJsselstreek, in samenwerking met de omgevingsdienst en de politie. Doel van de controle was beter zicht krijgen op wat zich afspeelt op de betreffende bedrijventerreinen. Hierbij kan gedacht worden aan het gebruik van panden en zicht op (mogelijke) ondermijning.


De ondernemers reageerden positief op de controles en hebben laten zien wat zij in hun bedrijfsruimten deden. Op 2 locaties konden de toezichthouders niet naar binnen en daarbij zijn uiteindelijk de sloten geforceerd om toch een controle uit te kunnen voeren. De gemeente heeft daarna de sloten weer vervangen. Eén controle heeft zodanige informatie opgeleverd dat hier verder onderzoek naar gedaan zal worden. Naast enkele missstanden op grond van het bestemmingsplan en het ontbreken van een milieumelding hebben de instanties geen bijzonderheden aangetroffen.

Bedrijventerreinen gevoelig voor ondermijnende criminaliteit

Door de afgelegen ligging en de vaak goede toegangswegen lenen (delen van) bedrijventerreinen zich voor zaken die het daglicht niet verdragen. Denk aan (het faciliteren van) drugshandel, autodiefstal, illegaal gokken, witwassen en meer. Door de integrale samenwerking ontstaat een vollediger beeld van wat zich op een bedrijventerrein / in een onderneming afspeelt en kan de overheid slagvaardiger optreden. Dit ook in samenwerking met de ondernemers die gevestigd zijn op het bedrijventerrein. De integrale controle moet uiteindelijk bijdragen aan het verbeteren van de veiligheid op bedrijventerreinen en ondermijning tegengaan. We spreken over ondermijning als faciliteiten in de bovenwereld gebruikt worden om zaken in de onderwereld mogelijk te maken. Gemeenten, Openbaar Ministerie, politie en Belastingdienst trekken samen op om ondermijning tegen te gaan. We treden hierbij als eén overheid op omdat we zo met zowel strafrecht, bestuurlijke maatregelen, toezicht, preventie en andere maatregelen effectief kunnen optreden tegen misstanden.

Wat kunt u doen?

Ondermijning tegengaan kan de overheid niet alleen. Ziet u zaken die volgens u niet kloppen? Meld deze dan bij uw gemeente, wijkagent (via politie.nl) of via Meld Misdaad Anoniem op 0800- 7000. Bel 112 als iedere seconde telt.