20 mei 2019

IJzerwijs leert kinderen het plezier van werken met hun handen

 

Introductie

Van vrijdag 17 mei tot en met vrijdag 24 mei 2019 vindt in onze gemeente de projectweek IJzerwijs plaats. Ruim 250 leerlingen uit groep 8 van verschillende basisscholen maken kennis met het ambacht van metaal bewerken. Ze gaan ijzer smeden, vormen, gieten en metaal persen en buigen. Dit jaar neemt in het kader van een Euregio-project ook een Duitse school uit Emmerich deel aan IJzerwijs.

Ring van Europese IJzersteden

IJzerwijs maakt onderdeel uit van activiteiten voor de verdere ontwikkeling van het lidmaatschap van onze gemeente aan de Ring van Europese IJzersteden. Deze Ring is een internationaal netwerkverband van smeden en bestuurders van gemeenten die vanuit het verleden een binding hebben met het ambacht smeden en de metaalverwerkende industrie. Het laat zien dat techniek en een technisch vak leren ‘cool’ en ‘hot’ is. Bij het project zijn ook vele vrijwilligers betrokken onder begeleiding van een projectgroep, bestaande uit Paul Klaasen (smid uit Terborg), Leo Krul, Paul Vos, Peter van Toor en als projectvoorzitter Anita Ermers. De smeden Roberto Magni (Pratovecchio Stia, Italië) en Adi Radermacher (Stolberg, Duitsland) komen uit lidsteden van de Ring en helpen de leerlingen met het onderdeel smeden.

Werkgroep IJzeren Ring

Het project is een van de activiteiten die binnen de werkgroep IJzeren Ring zijn opgepakt. Financieel wordt het project ondersteund door onder meer de gemeente Oude IJsselstreek, uit het budget 'inbedding Ring', en vanuit een Euregio-subsidie (Leonardo da Vinci Innovation).
U bent van harte welkom om een kijkje te nemen in de smederij bij CIVON Innovatiecentrum.

Meer informatie over het project is te lezen op Facebookpagina Ring van Europese IJzersteden OIJ.