Herdenking Rademakersbroek vervalt

Jaarlijks herdenken we op 2 maart dat 46 Nederlanders in een tarweveld aan de Rademakersbroek bij Varsseveld zijn geëxecuteerd. Een herdenking waar altijd veel inwoners, leerlingen van basisschool De Meeander uit Heelweg en andere belangstellenden bij aanwezig zijn.

Vanwege de geldende coronamaatregelen kan deze bijeenkomst dit jaar niet plaatsvinden. Namens het bestuur van de gemeente Oude IJsselstreek en namens Varssevelds Belang wordt op 2 maart een bloemstuk bij het monument gelegd.

Breng de herinneringen aan Rademakersbroek bij je thuis

Burgemeester Otwin van Dijk: “We kunnen dit jaar door corona helaas niet fysiek samenkomen om te herdenken. De gebeurtenissen die net voor het einde van de Tweede Wereldoorlog hebben plaatsgevonden bij Rademakersbroek, vormen elk jaar weer de basis voor een bijzondere herdenking. Het is een rauw stuk oorlogsgeschiedenis. Over 46 onschuldige mannen die werden doodgeschoten als vergelding voor het ombrengen van vier Duitse soldaten door verzetsgroep De Bark.

Deze gebeurtenis laat goed de zinloosheid van oorlog zien. Nu we niet samen kunnen komen, kunt u/kun jij misschien wel zélf thuis stilstaan bij de verschrikkingen van oorlog. Verschrikkingen die ook onze streek en onze inwoners hebben getekend en die helaas nog dagelijks in veel landen plaatsvinden. Hoe open staan wij voor hulp aan mensen die slachtoffer zijn van oorlog, klimaat- en voedselrampen? Praat er thuis over met elkaar en met je kinderen. Breng zo de herinnering van Rademakersbroek bij je thuis… Dan komt het ook écht binnen!”

Het uitgebreide verhaal achter het monument bij Rademakersbroek leest u hier.