26 juli 2018

Grote brand bij afvalverwerker Ter Horst in Varsseveld

 

Introductie

Er was een grote brand bij afvalverwerker Ter Horst in Varsseveld. De brand is donderdagmiddag 26 juli ontstaan en is 's avonds opnieuw opgelaaid. De VNOG (Veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland) adviseert ramen en deuren te sluiten als u last heeft van de rook tijdens het nablussen. Volg hier de actuele berichtgeving.

Op het twitteraccount @vnogregio https:twitter.com/vnogregio en op deze pagina vindt u de laatste informatie.

Bekijk hieronder een lijst met vragen en antwoorden over roet en rook:

18.18 uur: Na bijna 30 uur non stop inzet onder zware omstandigheden bij de brand in #Varsseveld stopt de brandweer met nablussen. Het vuur is uit, er is nauwelijks nog rook te zien. Mooie prestatie van onze collega’s. Er blijft een tankautospuit met collega’s voor surveillance ter plaatse.

12.00 uur Brandweer geeft brand meester voor brand Ter Horst #Varsseveld. Nablussen gaat waarschijnlijk nog de hele middag duren. Brandweercollega’s die nu ter plaatse zijn worden zo afgelost

12.00 uur brand Ter Horst #Varsseveld: bewoners die gisteravond hun woning moesten verlaten kunnen weer terug naar huis. Advies blijft: sluit bij overlast van de rook ramen, deuren en ventilatie.

10.00 uur Bij brand in #Varsseveld is het mogelijk dat mensen in de verre omgeving nog steeds overlast ervaren van rook en stank. Helaas is dit niet te voorkomen. Het advies blijft daarom: Houd ramen en deuren gesloten en blijf uit de rook.

05.43 uur: Brand #Varsseveld gaat nu terug naar GRIP0. Brandweer gaat verder met nablussen.

05.11 uur: Brand #Varsseveld vertegenwoordigers van bedrijven aan de Aaltenseweg N818 worden dringend geadviseerd om niet zelfstandig hun pand te betreden, maar eerst een meting door de brandweer te laten doen. Ze kunnen zich melden bij de brandweer op terrein van Kramp.

04.59 uur: Brand #Varsseveld rookontwikkeling richting spoor neemt af. Het spoor wordt vanaf 05.00 uur weer vrijgegeven voor treinverkeer. De Aaltenseweg N818 wordt vanaf 05.00 uur opengesteld voor verkeer.

03.11 uur: de brandweer is nog steeds bezig met het afblussen van de afvalberg, dit gaat nog wel enige tijd duren. Alle inwoners die opgevangen waren in het Borchuus hebben elders opvang gevonden.

00.36 uur: Het treinverkeer over de spoorlijn direct grenzend aan incidentlocatie is stilgelegd. #Varsseveld

situatie Varsseveld 00.30 uur: https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2320816/Woningen-ontruimd-brand-bij-afvalverwerker-laait-weer-op

Vrijdag 27 juli 2018 - 00.34 uur: #Varsseveld: er is een gebied ontruimd onder de spoorlijn, het gaat om zo’n 10 woningen / 25 personen aan de Sinderenseweg. Mensen in dat gebied klaagden over prikkelende ogen/lippen.

23.41: Er zijn diverse meetploegen opgeroepen om onder andere de rookverspreiding in beeld te brengen en de concentraties gevaarlijke stoffen te meten als gevolg van de brand bij Ter Horst #Varsseveld

22.44: Mocht u last hebben van de rook die vrijkomt als gevolg van de brand bij Ter Horst #Varsseveld sluit dan ramen, deuren en ventilatie. #blijfuitderook meer informatie: https://www.brandweer.nl/brandveiligheid/blijf-uit-de-rook

22.38: Omdat de brand bij Ter Horst in #Varsseveld weer oplaait en dit de nodige rookontwikkeling tot gevolg heeft is er weer opgeschaald naar GRIP 2

20.06: Brandweer heeft tijdens de brand in #Varsseveld door snel ingrijpen kunnen voorkomen dat brand oversloeg naar naburig pand. Onder zware omstandigheden hebben meer dan 70 brandweerlieden fantastisch werk geleverd. Einde berichtgeving over dit incident.

20.03 uur: Brand #Varsseveld nu terug naar GRIP0. Brandweer blijft nablussen. Bij dit nablussen komt nog wel rook vrij. Mocht u last hebben van rook of stank sluit dan ramen en deuren.

19.14 uur: Brand #Varsseveld inmiddels terug naar GRIP1. Mogelijk nog wel rook richting woonwijk. Indien dit het geval is blijf ramen en deuren gesloten houden.

17.45 uur: Bij de brand in #Varsseveld worden de brandende delen uit elkaar getrokken met een kraan om zo goed af te kunnen blussen. Hierdoor kan er wel weer extra rook vrijkomen. Als u hier last van heeft sluit dan deuren en ramen.

17.16 uur: Varsseveld, het sein brand meester is zojuist gegeven. Het nablussen gaat nog wel enige uren duren. Er komt nog wel steeds flink wat rook vrij.

15.29 uur: Varsseveld: er staat een berg van ongeveer 1500 kuub met grijs afval in brand. De rook trekt weg over Varsseveld, als u last heeft van de rook/stank sluit ramen en deuren.

14.58 uur: In verband met de behoorlijke rookontwikkeling bij de brand bij Ter Horst #Varsseveld is een NL-Alert verstuurd. Kom niet naar de brand toe, rook is nooit gezond. Geef hulpdiensten de ruimte.

14.48 uur: Ter plaatse bij Ter Horst #Varsseveld staat een berg afval in de brand. Brandweer zet in op het voorkomen van uitbreiding.

14.39 uur: De weersomstandigheden vergen veel van de ingezette brandweercollega’s in #Varsseveld. Er is GRIP 2 gemaakt om o.a. snelle aflossing en restdekking in de regio te regelen. Er zijn extra voertuigen voor aflossing gealarmeerd

14.32 uur: Oproep aan omwonenden en voorbijgangers van Ter Horst #Varsseveld: bel meldkamer niet over rookontwikkeling bij brand. Dit is bekend! Sluit bij overlast ramen, deuren en ventilatie. Meer informatie: https://www.brandweer.nl/brandveiligheid/blijf-uit-de-rook

14.24 uur: Hulpdiensten maken GRIP 1 voor zeer grote brand bij Ter Horst #Varsseveld. Dit is voor de afstemming met alle betrokken hulpdiensten. Extra aandacht voor de weersomstandigheden, inzetduur en aflossing van aanwezige eenheden.

14.10 uur: Brand bij Ter Horst in #Varsseveld betreft een afvalverwerker en geen transportbedrijf

14.03 uur: Bij de brand in #Varsseveld zijn oa de posten Varsseveld, Silvolde en Aalten opgeroepen. Daarnaast is er materieel voor waterwinning onderweg. Er zouden flinke rookwolken vrijkomen, als u last heeft van de rook sluit dan deuren en ramen en zet afzuiging woning uit.

13.58 uur: Grote brand Kloosterstraat #Varsseveld betreft brand bij Ter Horst transportbedrijf, er zou brand zijn in een afvalberg.