4 februari 2019

Grensoverschrijdend lintje voor Ludger Triphaus

 

Introductie

Dinsdag 29 januari 2019 reikte locoburgemeester Bert Kuster een Koninklijke onderscheiding – Ridder in de Orde van Oranje-Nassau - uit aan de heer Ludger Triphaus uit Bocholt. De uitreiking vond plaats tijdens de ledenvergadering van de Europäische Akademie des Sports in Bocholt.

Het is niet gebruikelijk dat een inwoner van Duitsland voorgedragen wordt voor een Koninklijke onderscheiding, maar Ludger Triphaus heeft zich – tot zijn pensionering in 2018 – als wethouder van Bocholt op buitengewone wijze ingezet voor de Duits-Nederlandse samenwerking in de grensregio, met name de samenwerking met de gemeente Oude IJsselstreek. Zijn niet aflatende inzet heeft in de loop der jaren onder zijn (mede)verantwoordelijkheid tot vele initiatieven en resultaten geleid. Zoals de oprichting van het Nederlands-Duits economisch netwerkbureau, de opzet van een uitwisselingsprogramma voor hoog opgeleide mensen uit Colombia, de Duits-Nederlandse kinderuniversiteit, Duits-Nederlands overleg over het vluchtelingenwerk en het Duits-Nederlands ambtelijk uitwisselingsprogramma.

Daarnaast was de heer Triphaus (vice)voorzitter van de Europäische Akademie des Sports (EADS) te Bocholt. De EADS ondersteunt grensoverschrijdende sportevenementen zoals de Special Olympics in Nederland en het EK vrouwenvoetbal. Ook was hij mede-initiatiefnemer en voorzitter van de Stichting Oude IJsselzone. Deze stichting probeert grensoverschrijdende oplossingen te vinden voor problemen die gerelateerd zijn aan het wegvallen van economische bedrijvigheid en het wegtrekken van jongeren in de regio van de Oude IJssel.