Gratis cursus Politiek Actief voor inwoners Oude IJsselstreek

Na twee eerdere succesvolle cursusreeksen organiseert de gemeenteraad van Oude IJsselstreek in november en december dit jaar weer de gratis cursus Politiek Actief. De cursus biedt inwoners de gelegenheid om een kijkje te nemen achter de schermen van de lokale politiek.  

Burgemeester Otwin van Dijk: “Met deze cursus hopen we inwoners enthousiast te maken voor het raadswerk en te laten zien dat de lokale politiek ontzettend leuk én spannend is.”

Voor wie is de cursus bedoeld?

De cursus Politiek Actief is bedoeld voor iedereen die erover nadenkt politiek actief te worden, maar nog niet precies weet wat de mogelijkheden zijn. Ook voor inwoners die willen weten hoe zij meer invloed kunnen uitoefenen op de lokale besluitvorming is de cursus zeer geschikt.

Succesverhalen

Dat de cursus een mooie opstap kan zijn naar een carrière in de gemeentepolitiek bewijzen onder andere oud-cursisten Lotte Pragt, Ruben Driever, Ester Vosseberg, Stephen Gijsbers, Lucy Hugen, Jan Hendriksen en Janine Kock. Na het volgen van de cursus in 2017 raakten zij allen in gesprek met een lokale politieke partij, wat na de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 resulteerde in een functie als raadslid, fractie-assistent of zelfs wethouder! Janine Kock (wethouder en oud-cursist): “Ik kan de cursus iedereen echt van harte aanbevelen. Het gaf voor mij de doorslag om actief te worden in de lokale politiek. Het wethouderschap wat volgde was natuurlijk de kers op de taart.”

Programma

De cursus bestaat uit vijf bijeenkomsten. Naast theoretische kennis, verbeteren de deelnemers ook hun vaardigheden, zoals debatteren. Theorie wordt afgewisseld met praktische opdrachten. Onder de (gast)docenten bevinden zich o.a. burgemeester Otwin van Dijk, griffier Marco Looman en verschillende raadsleden. Uiteraard ontmoeten de deelnemers lokale politici en bestuurders om ervaringen uit de praktijk te horen.

De cursus start op woensdag 4 november 2020 en bestaat in totaal uit 5 bijeenkomsten, met elk een ander thema. De laatste bijeenkomst bestaat uit het bijwonen van een raadsvergadering. De cursusdagen vinden plaats in de avond op het DRU industriepark in Ulft. Uiteraard voldoen de bijeenkomsten aan de dan geldende Covid-19 maatregelen.

  • Woensdag 4 november: Introductie en kennismaking, politiek
  • Woensdag 11 november: De gemeente
  • Woensdag 25 november:  De gemeenteraad
  • Maandag 30 november: Debatteren
  • Donderdag 10 december: Raadsvergadering bijwonen

Doet u mee?

U kunt zich aanmelden tot 16 oktober bij de griffie van de gemeenteraad via griffie@oude-ijsselstreek.nl of (0315) 292 460. Ook voor vragen over de cursus kunt u hier terecht. Er kunnen i.v.m. Covid-19 maximaal 25 inwoners meedoen. Plaatsing gebeurt op basis van aanmelding. Kijk voor meer informatie over de cursus op: raad.oude-ijsselstreek.nl