22 oktober 2018

Geslaagd bezoek aan Kupferstadt Stolberg

 

Introductie

Van 4 tot en met 7 oktober 2018 vond in de Duitse Kupferstadt Stolberg (bij Aachen) de jaarlijkse vergadering plaats van de internationale vereniging Ring van Europese IJzersteden. De gemeente Oude IJsselstreek is lid sinds 2005 en ieder jaar vindt de vergadering in een van de lidsteden van deze vereniging plaats. De jaarvergadering evenals de smeedmanifestatie waren een groot succes.

Jaarvergadering

Ontmoeting en uitwisseling van kennis, ervaring, behoud van het ambacht en stimulering deelname in technische beroepen staan hoog in het vaandel en werden via verschillende meetings van bestuursleden, smeden en raadsleden georganiseerd. Er werd onder andere gesproken over het project Iron Camp, culturele uitwisselingen, het bespreken van (gezamenlijke) uitdagingen en problemen, maar ook uitwisseling van leerlingen en studenten tussen de verschillende lidsteden van de Ring. Hiervoor kan via de EU subsidie aangevraagd worden. Ook heeft dit jaar een kandidaat-lid uit Hereford Groot Brittannië zich gepresenteerd. Conform de statuten werden er opnieuw bestuursverkiezingen gehouden. De heer Peter Kloo, burgemeester van Kolbermoor (D) is opnieuw gekozen tot voorzitter voor de komende drie jaren. De jaarvergadering inclusief ijzerfestival worden in 2021 waarschijnlijk in Oude IJsselstreek georganiseerd.

Deelname koperslager

Dit jaar is ook koperslager Dennis Wissink uit Silvolde mee geweest naar Kupferstadt Stolberg. Hij gaf een demonstratie op de oude bestaande machines in het Museum in der Torburg. Duidelijk werd dat koperslaan zeker niet ouderwets is.
De Kupferstadt Stolberg bestaat dit jaar 900 jaar, maar heeft helaas geen koperslager meer. Dennis Wissink is uitgenodigd om vaker te komen kopersmeden om ook in Stolberg het ambacht onder de aandacht te houden.

Smeedmanifestatie

De smeden uit de lidsteden hebben ook dit jaar een gezamenlijk kunstwerk gemaakt voor de gaststad. Tijdens de jaarvergadering werd een internationale wedstrijd ijzersmeden georganiseerd. De smid uit Oude IJsselstreek was hierbij als jurylid betrokken.

Meer informatie over de Ring van Europese IJzersteden leest u op website www.ironcities.net