Gerestaureerde graftrommels herplaatst op begraaf- en gedenkpark Rentinkkamp

Op zaterdag 17 juli 2021 vond een bijzondere herplaatsing plaats. Twee graftrommels afkomstig van twee familiegraven van nauw verwante families Hofs zijn vakkundig gerestaureerd en hebben een nieuwe plek gekregen op begraaf- en gedenkpark Rentinkkamp in Varsseveld.

Initiatiefneemster voor deze restauratie is Ineke Tieltjes. Vanwege hergebruik van het familiegraf van ’t Woltershuus (families Hofs-Klanderman-Tieltjes) kreeg de familie de vraag wat er moest gebeuren met de graftrommel van Bertha Hendrika Hofs. Dit meisje was nog maar anderhalf jaar oud toen zij in 1910 overleed. Ineke wist meteen dat deze niet vernietigd mocht worden en ging op onderzoek uit. Zo kwam ze terecht op de website van de Nederlandse Stichting tot behoud van de Graftrommel.

De familie Hofs

Ineke: “Toen ik wist dat deze graftrommel gerestaureerd kon worden, heb ik contact gezocht met Herman Hofs die zich al jaren bezighoudt met de genealogie van de ‘Hofsen’. Ik vroeg hem of hij samen met mij de mogelijkheden voor restauratie wilde onderzoeken. Toen bleek hij ook een graftrommel in zijn bezit te hebben.”

Herman: “Na het overlijden van mijn oma kreeg ik de graftrommel in mijn bezit, toen deze werd vervangen door een steen. Uit historisch besef heb ik die toen meegenomen. Er staan namen in van drie personen. Eén daarvan is mijn opa Hermanus Hendrikus Hofs, de oudere broer van Bertha Hendrika. Hij overleed in 1929 op 29-jarige leeftijd. Het is niet bekend of de graftrommel toen geplaatst is. Het is ook mogelijk dat pas in 1938, na het overlijden van zijn oudste zoon Bernard Johan Hofs op 12-jarige leeftijd, de graftrommel is geplaatst. Beide graftrommels zijn destijds geplaatst door dezelfde familie Hofs van ’t Woltershuus uit het Rademakersbroek bij Varsseveld.”
Het uitgebreide verhaal achter beide graftrommels is te vinden op: www.stichtinggraftrommel.nl/home/23 (wel even scrollen).

Herman en Ineke zochten contact met Wim Lammers, de beheerder van de gemeentelijke begraafplaats. Hij was meteen enthousiast over het idee van de restauratie: “Deze graftrommels zijn onderdeel van de geschiedenis van deze begraafplaats. Het is mooi dat we daar een stukje van kunnen bewaren. Het past mooi in de opzet van dit gedenkpark.”

Funerair erfgoed

Wethouder Ria Ankersmit: “Volgens de ‘Stichting Graftrommel’ werden er na de Tweede Wereldoorlog veel graven geruimd waardoor er nu, in Nederland, nog ongeveer duizend trommels te vinden zijn. Een graftrommel vertelt het persoonlijke verhaal van de nabestaanden door de keuze van bloemen en bladeren. In onze huidige tijd is dit vervangen door een bloemstuk met lint, dat na verloop van tijd weer verdwijnt van het graf. De graftrommel van Bertha Hendrika Hofs was de laatste op de begraafplaats in Varsseveld. Ik vind het bijzonder en mooi dat de historische waarde van de graftrommels erkend is door Ineke en Herman en dat daarmee dit cultureel erfgoed is behouden voor volgende generaties.”

Wat is een graftrommel?

Een graftrommel met krans is een gift aan de overledene, meestal rond of ovaal van vorm, gemaakt van zink of blik en afgesloten door een glasplaat. De krans werd ook samengesteld met bladeren van blik of zink. De meeste bloemen waren over het algemeen van porselein. Soms kwamen er metalen bloemetjes voor in de kransen. Deze bladeren en bloemen hadden vaak een symbolische betekenis en werden niet zomaar gekozen. Meer over de symboliek is te lezen op: www.stichtinggraftrommel.nl