Genomineerden Kunst- en Cultuurprijzen bekend

“Kunst en cultuur zijn van en voor iedereen”, zegt wethouder Janine Kock. “Door kunst en cultuur ontmoeten we elkaar en creëren we samen, wat onze sociale binding bevordert. Daarnaast stimuleren ze creatief talent en de economie. Hoog tijd dus voor een Kunst- en Cultuurprijs in Oude IJsselstreek!”

Met ingang van dit jaar wordt er jaarlijks een Kunst- en Cultuurprijs uitgereikt in onze gemeente. De eerste uitreiking vindt plaats op 26 september 2020 tijdens de opening van het Achterhoeks theaterseizoen op het DRU Industriepark in Ulft. De prijzen worden toegekend aan een persoon of organisatie die op het gebied van kunst en cultuur een waardevolle bijdrage heeft geleverd aan de beleving hiervan in Oude IJsselstreek. Tot 6 juni kon u kandidaten voordragen.

Op 16 juni heeft de jury bestaande uit: Abel de Vries, Dinie Wikkerink, Michel Rözer, Irene van der Aart en wethouder Janine Kock in een uitgebreid, intensief overleg alle inzendingen voor de prijzen beoordeeld. Voor beide prijzen hebben zij drie personen/organisaties genomineerd. Alle genomineerden zijn persoonlijk door wethouder Kock, in haar functie als juryvoorzitter, op de hoogte gebracht van hun nominatie.

De drie genomineerden voor de Kunstprijs (in willekeurige volgorde)

  • Hans Mellendijk (dichter, woordkunstenaar, organisator van onder meer kunstroutes, sterke promotor van de Achterhoek);
  • Rick Kup (schilder en kunstenaar, muzikant, schilder docent, zoekt graag de overlapping in kunstdisciplines zoals schilderen, muziek, video en performance);
  • Theo Soontiëns (regisseur, tekstschrijver, verhalenbedenker, weet disciplines als muziek, dans, theater, tekst en film samen te brengen in spraakmakende producties).

De drie genomineerden voor de Cultuurprijs (in willekeurige volgorde)

  • Gekkoo (theaterschool, theater en dans, samenwerking met mensen met een beperking, creëer- en ontwikkelfabriek voor jonge mensen met een focus op theater, film, schrijven en dans);
  • Ulftse Nachtegalen (jeugd- en kinderkoor, sterke internationale faam, hoog niveau onder bezielende leiding van topdirigent Ben Simmes, beste koor van Gelderland 2018 én 2020);
  • Jubal (actieve en groeiende harmonie met sterk jeugdbeleid, uiterst actief bestuur met heldere visie, voorbeeldfunctie voor innovatieve HaFaBra verenigingen).

De winnaars van de Kunstprijs en de Cultuurprijs worden op een later moment gekozen door de jury. De eerste prijs bestaat uit een cheque van € 500 en een Wunderkammer-kunstwerk. De tweede en de derde prijs krijgen een eervolle vermelding. Tijdens de prijsuitreiking op 26 september volgen we uiteraard de op dat moment geldende richtlijnen van het RIVM.