29 april 2019

Expertmeeting Laaggeletterdheid op 6 mei

 

Introductie

Op maandagavond 6 mei organiseert de gemeenteraad van Oude IJsselstreek vanaf 19.30 een expertmeeting over laaggeletterdheid in de conferentiezaal van de DRU Cultuurfabriek in Ulft. De bijeenkomst is bedoeld voor iedereen die meer over laaggeletterdheid weten wil. Er zijn experts die vertellen over laaggeletterdheid; hoe herken je het, waar kan men ondersteuning vinden, wat doet de gemeente aan laaggeletterdheid? Ook u kunt meepraten en meedenken om laaggeletterdheid te bestrijden.

Wist u dat 2,5 miljoen Nederlanders moeite hebben met lezen en schrijven? Soms is begrijpend lezen onvoldoende ontwikkeld. Dit zorgt voor belemmeringen in het dagelijks leven. Zij hebben slimme manieren gevonden om dit goed te maskeren. Denk aan formulieren mee naar huis nemen omdat ze bijvoorbeeld hun leesbril vergeten zijn.

De invloed van laaggeletterdheid

Er is een kans dat iemand in uw omgeving ook niet goed kan lezen of schrijven zonder dat u dit hebt gemerkt. Het is vaak onzichtbaar omdat mensen zich ervoor schamen en het probleem verhullen. Laaggeletterdheid begint vaak met een taalachterstand op jonge leeftijd. Maar heeft op veel verschillende onderdelen van het leven invloed. Denk aan geld, gezondheid en werk. Laaggeletterden zijn vaker (langdurig) arm dan niet-laaggeletterden. Ook hebben ze vaker schulden, gezondheidsproblemen en is hun arbeidsmarktpositie minder gunstig. Wie niet goed kan lezen en schrijven is vaak in veel verschillende opzichten minder zelfredzaam.

Expertmeeting

Wilt u ook meer te weten komen over wat laaggeletterdheid is en wat je er aan kunt doen? Kom dan maandagavond 6 mei om 19.30 uur (inloop vanaf 19.15 uur) naar de expertmeeting in de conferentiezaal van de DRU Cultuurfabriek. U bent van harte welkom om deel te nemen!

Informatie

Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met de griffie van de gemeenteraad via griffie@oude-ijsselstreek.nl of telefonisch via (0315) 292 292.