Eerste nestkastjes voor Heelwegs Belang

De gemeente verstrekt nestkastjes aan de verschillende belangenverenigingen in Oude IJsselstreek. Als eerste kreeg Heelwegs Belang vorige week een aantal exemplaren uitgereikt door wethouder Ria Ankersmit en cliënten van Estinea. Heelwegs Belang zorgt ervoor dat in Heelweg de nestkastjes in de buurt van eiken worden opgehangen en onderhouden.

Nestkastjes in strijd tegen de eikenprocessierups
De laatste jaren neemt het aantal eikenprocessierupsen toe. Als gevolg daarvan ook de overlast. Het blijft nodig om de overlast op zoveel mogelijk manieren te bestrijden. Koolmeesjes en pimpelmeesjes broeden in nestkastjes en eten eikenprocessierupsen. Daarmee helpen de meesjes bij de bestrijding van de eikenprocessierups. De gemeente zet verschillende bestrijdingsmethoden in. Het stimuleren van de komst van koolmezen en pimpelmezen is er een van.

Met plezier gemaakt
Cliënten van Estinea, een organisatie die zo'n 950 mensen met een beperking in de Achterhoek en Twente ondersteunt, hebben de nestkastjes gemaakt. Metske van der Veen, begeleider van Estinea: “Er is met veel plezier gewerkt aan het maken van nestkastjes. We zijn er supertrots op dat we ze straks op veel plekken in de gemeente zien hangen. En dat er meesjes in wonen.”

Wethouder Ria Ankersmit: “Dit is een supermooi initiatief, waarbij veel partijen samenwerken. Vandaag was de officiële aftrap, er worden nog veel meer nestkastjes gemaakt en uitgedeeld. Begin volgend jaar willen we er ook een aantal beschikbaar stellen voor inwoners.” De nestkastjes kunnen zo snel mogelijk worden opgehangen. Vogels kunnen er dan al aan wennen en de kast gebruiken als slaapplek.”

Andere natuurlijke bestrijdingsmethoden zoals het wegzuigen van nesten, ecologisch bermbeheer en het stimuleren van de biodiversiteit blijven ook doorgaan.

Op de foto vlnr. Metske van der Veen (begeleider Estinea), Kristian Ebbers (beheer openbare ruimte gemeente), Arne Klein Goldewijk (cliënt Estinea), Ria Ankersmit (wethouder), Lars Hooijman (cliënt Estinea) Gerard Boenink (Heelwegs Belang), Bas Tempels (beheer openbare ruimte gemeente) en Geoff Coupe (Heelwegs Belang).