Duurzame Bedrijven in Oude IJsselstreek

Voor bedrijven in onze gemeenten is het belangrijk om te verduurzamen. De zijn hier dan ook al flink mee aan de slag. Om bedrijven te ondersteunen is er het project Achterhoek Onderneemt Duurzaam, opgezet door verschillende gemeenten in de Achterhoek. Duurzaamheidswethouder Janine Kock ging bij enkele van hen op bezoek om hun ervaringen hiermee te horen.  

Polyurethaanverwerker KROV in Varsseveld

De wethouder nam onder andere een kijkje bij KROV in Varsseveld, een bedrijf dat gespecialiseerd is in treininrichtingen en veel aandacht heeft voor duurzaamheid. In vrijwel iedere trein in Europa ziet u treintafels, stoelen en wanden terug die gefabriceerd zijn door KROV. Het bedrijf heeft een gratis scan laten uitvoeren door Achterhoek Onderneemt Duurzaam. General manager René Baakman: “De scan is gratis, dus waarom zou je het niet doen. Wij hebben de scan direct gedaan en we hebben inmiddels alle lampen vervangen om kosten te besparen. Daarnaast staan in het rapport ook adviezen op het gebied van het plaatsen van zonnepanelen en het vervangen van tl-buizen.” Wethouder Janine Kock: “Geweldig dat dit bedrijf zich zowel inzet voor duurzame producten voor haar klanten als verduurzaming van haar bedrijfspand.” 

Dierenspeciaalzaak Spoorzicht in Terborg

Als het gaat om het verduurzamen van bedrijven denken we vaak aan grote industriële fabrieken met forse machines die stroom vreten en veel gas verbruiken. Maar ook voor kleinere ondernemingen kan verduurzaming een belangrijke stap zijn. Bijvoorbeeld voor Dierenspeciaalzaak Spoorzicht in Terborg, waar wethouder Kock eveneens op bezoek ging. De winkel is gehuisvest in een prachtig maar oud pand, oorspronkelijk matig geïsoleerd. Ook staat de winkel vol met aquaria die allemaal een eigen verwarming hebben en daardoor veel stroom gebruiken. Verduurzamen is een goed middel om de kosten binnen te perken te houden.

Om een goede start te maken nam Spoorzicht al in 2019 contact op met Achterhoek Onderneemt Duurzaam (AOD). Hun ervaringen zijn positief. Vooral over het advies van bijbehorend bureau DOORadvies. “Deskundig advies waar je echt iets aan hebt, over dingen waar ikzelf niet eens aan had gedacht”, aldus eigenaar Bianca van Amerongen. “Naar mijn idee was onze HR-ketel aan vervanging toe. Dat bleek helemaal niet het geval. Wel zei de adviseur dat de twee pompjes in dezelfde ruimte onnodig veel energie kosten. Die zijn uiteindelijk vervangen. Dat was dus een mooi onverwacht verbeterpunt.”

Verder zijn het dak, de zolder en de ramen geïsoleerd en zijn er zonnepanelen op het dak gelegd. De ambitie is om er nog meer te leggen. Dit was grotendeels mogelijk vanwege de duurzaamheidslening vanuit de gemeente: de Toekomstbestendig Wonen Lening met een laag rentepercentage. Deze is ook beschikbaar voor particulieren en kan voor allerlei duurzaamheidsmaatregelen gebruikt worden. Interesse? Neem dan contact op met het Energieloket: www.agemenergieloket.nl, energieloket@agem.nl, of bel met (0314) 820 360.

Tot 30 juni 2022 is het voor bedrijven in de Achterhoek mogelijk om een gratis energiescan aan te vragen bij Achterhoek Onderneemt Duurzaam. Met deze scan van uw bedrijf krijgt u in beeld hoeveel energie u kunt besparen en welke duurzame maatregelen u kunt nemen. Ook krijgt u een nauwkeurige berekening van de terugverdientijd van maatregelen. Meer informatie vindt u op: www.achterhoekonderneemtduurzaam.nl.