Diamanten paar Bertus en Agnes Derksen-Hermsen

Zaterdag 14 januari 2023 ging burgemeester Otwin van Dijk op bezoek bij Bertus en Agnes Derksen-Hermsen in restaurant Van der Eem in Terborg om hen, namens het college, te feliciteren met hun 60-jarig huwelijk.

Bertus is de oudste zoon uit een schildersgezin van tien kinderen in Etten. Agnes is geboren op een boerderij in het buurtschap Warm (bij Etten) als jongste van een gezin met elf kinderen. Zeventig jaar geleden leerden ze elkaar kennen, toen het ouderlijk huis van Agnes geschilderd moest worden. Toen Bertus aankwam, was Agnes in de boomgaard kersen aan het plukken. Zij gaf Bertus een hand vol kersen en de vonk sloeg over. Het was liefde op het eerste gezicht.

Bertus was in zijn werkzame leven dus schilder en Agnes was in betrekking op De Paasberg in Terborg. Later werd zij kassière bij Albert Heijn in Doetinchem. Toen de kinderen werden geboren, moest zij stoppen met haar werk. Dat was in die tijd heel gewoon.

Na tien jaar verkering zijn Bertus en Agnes in de barre winter van 1963 getrouwd en wel op 7 januari.

Bertus ging zijn bruid ophalen in Warm. Dit ging echter niet zo gemakkelijk omdat er bijna één meter sneeuw lag en daarnaast vroor het ook nog achttien graden. De buurt hielp met sneeuw schuiven, maar ondanks de hulp kon de bruidswagen er nog niet door. Uiteindelijk moest er een shovel van de gemeente aan te pas komen om de weg vrij te maken, zodat Bertus bij zijn bruid Agnes kon komen.

Bertus en Agnes namen in Etten aan de Oude Kerkstraat het schildersbedrijf van zijn ouders over. Het bedrijf hebben zij samen verder opgebouwd. Bertus ging schilderen bij de klanten, Agnes stond in de winkel en verzorgde daarnaast haar schoonouders.

In de vakantie gingen Bertus en Agnes samen met de kinderen kamperen in vele landen in Europa. Onder andere naar Italië, waar Bertus jongste broer woont. Later hebben zij samen met de kinderen nog vele, mooie verre reizen gemaakt, onder andere naar Australië, waar de oudere zus van Bertus woonde.

Bertus hield van fietsen en heeft vele kilometers door de Achterhoek gereden. Agnes hield van handwerken, uitgebreid koken en bakken. Omdat Agnes van de boerderij kwam, kocht Bertus een wei voor haar. Hun hele leven hadden zij pony’s die liefdevol werden verzorgd.

Omdat zij samen zestig jaar aan de Oude Kerkstraat, tussen de twee kerken van Etten hebben gewoond, waren Agnes en Bertus ook jarenlang de beheerders van de sleutel van de Hervormde kerk. Iedereen was altijd welkom om de sleutel van de kerk op te halen.

Het echtpaar Derksen heeft vier kinderen en zeven kleinkinderen. Zij zijn dankbaar voor de vele mooie jaren die zij tot nu toe samen hebben gehad.