14 januari 2019

Deze week de Afvalwijzer in de bus

 

Introductie

Sinds de invoering van de vier afvalcontainers in 2017 heeft onze gemeente mede dankzij úw inzet flinke vooruitgang geboekt op het gebied van afvalscheiding. We streven ernaar de hoeveelheid restafval nog verder te verminderen door de afvalscheiding komend jaar te optimaliseren. Daarom ontvangt u – per huishouden - deze week de Afvalwijzer. Hierin vindt u belangrijke informatie over afval en nuttige tips over afvalscheiding.

Afvalscheiding


Regelmatig vinden wij ander afval in de PMD-container dan plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken. Hetzelfde geldt voor de GFT-container die alleen bestemd is voor groente-, fruit- en tuinafval. Wij weten dat het scheiden van afval soms best lastig is. In de Afvalwijzer leest u welk afval in welke container hoort. Het is een bewaarexemplaar dat u eventueel kunt ophangen.

Geen Afvalwijzer ontvangen?

De Afvalwijzer wordt huis-aan-huis bezorgd. Mocht u deze niet hebben ontvangen, dan kunt u hem bij de gemeente per telefoon aanvragen: 0315 - 292 292. De Afvalwijzer wordt u dan alsnog per post toegestuurd. Daarnaast is de Afvalwijzer ook hier te vinden (tabblad Afvalwijzer).

Afvalcoach


Om u als inwoner te helpen bij het beter scheiden van afval, stellen wij binnenkort een afvalcoach aan. Deze coach kan antwoord geven op vragen als:

  • Wat hoort in welke container?
  • Wat gebeurt er met het ingezamelde afval?
  • Wat heb ik nodig om nog beter afval te scheiden?
  • Hoe organiseer ik afvalscheiding thuis?

Naast begeleiding zal de afvalcoach steekproefsgewijs containers controleren op de juiste afvalscheiding. Zit uw afval niet in de juiste container, dan adviseert de afvalcoach u over de juiste scheiding tussen de verschillende soorten afval. Bij regelmatig terugkerende of bij ernstige overtredingen loopt u het risico dat uw container niet meer wordt geleegd.
Tot slot gaat de afvalcoach zich bezighouden met het geven van voorlichting over zwerfafval en het bestrijden van afval dat naast ondergrondse containers wordt geplaatst.

Inzameldagen

Via internet of via uw mobiele telefoon of tablet kunt u de inzameldagen van uw afval snel en eenvoudig opzoeken.
Via internet: Vul op www.mijnafvalwijzer.nl uw postcode en huisnummer in en zie direct welk afval bij u wordt ingezameld en wanneer.
Via mobiele telefoon of tablet: Door de afvalapp te downloaden kunt u de inzameldagen op uw mobiele telefoon of tablet bekijken. Zoek via Google Playstore of Apple Appstore op de term ‘Afvalwijzer’ en selecteer de app van Adcomm Direct. Als u de app heeft geïnstalleerd, kunt u inloggen met uw postcode en huisnummer en ziet u de ophaaldagen verschijnen.

Doe mee aan samen sterk: ‘Soort bij soort, afval scheiden zoals het hoort!’