De namen van Rademakersbroek hebben nu een gezicht

Donderdag 2 maart 2023 werd bij het monument aan het Rademakersbroek herdacht dat 78 jaar geleden 46 Nederlanders in een tarweveld achter het monument zijn geëxecuteerd. Het was een bijzondere en indrukwekkende bijeenkomst.

Even na 12 uur hield locoburgemeester Ben Hiddinga een toespraak waarin hij verwees naar de expositie in het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten getiteld ‘Geef de namen een gezicht’. “Tot voor kort kenden wij alleen de naam van de 46 gefusilleerde mannen. Maar wie waren zij? Waar kwamen zij vandaan? Welke rol speelden zij bij het verzet? Wat waren hun verhalen? Dankzij deze expositie hebben ze eindelijk een gezicht gekregen. Ze lijken wellicht op mensen uit onze directe omgeving. Op een broer, een vader, een oom. Hierdoor komt de verschrikking van deze laffe daad letterlijk dichtbij. We zien hen echt. Ze zijn niet enkel namen meer. Ze hebben bestaan. Ze waren en ze zijn. Laten we ze blijven zien. Nu en in de toekomst. Opdat wij niet vergeten.”

Ook zei hij in zijn toespraak dat de gebeurtenis bij Rademakersbroek ons herinnert aan de waarde van vrijheid en menselijkheid. “Het zet ons aan tot nadenken over hoe wij onze waarden kunnen beschermen en verdedigen. Het is tragisch dat ook vandaag de dag nog steeds mensen slachtoffer zijn van oorlog en geweld, zoals we bijvoorbeeld zien in Oekraïne. Het is onze plicht om te blijven strijden voor vrede en rechtvaardigheid, zodat nooit meer een dergelijk onrecht plaatsvindt.”

Hierna lazen kinderburgemeester Quinn en leerlingen van De Meeander uit Heelweg (die het monument aan het Rademakersbroek heeft geadopteerd) een gedicht voor. Gerda Brethouwer noemde tot slot de namen van alle 46 omgekomen mannen, terwijl 46 kinderen van basisscholen De Klimop uit Lintelo en De Meeander uit Heelweg voor het monument stonden en de portretten van de mannen één voor één omhoog hielden. Een indrukwekkend beeld.


De bijeenkomst werd afgesloten met een krans- en bloemlegging.