Dankzij ‘InHuis Steungezin’ kunnen overbelaste gezinnen weer op adem komen

Dat opvoeden zwaar kan zijn, ervaren heel wat ouders. Soms wordt het zelfs té zwaar. De pilot ‘InHuis Steungezinnen’ van zeven Achterhoekse gemeenten (waaronder Oude IJsselstreek) en Yunio Jeugdgezondheidszorg, blijkt voor veel gezinnen een goede oplossing. Afgelopen twee jaar zijn talloze ervaringen opgedaan. De gemeenten hebben besloten om met de aanpak door te gaan; de pilot wordt nu regulier aanbod.

“Na mijn scheiding ben ik verhuisd en voel ik mij soms alleen staan in de opvoeding. Nu gaan mijn kinderen iedere week een middag tot na het avondeten naar een steungezin. Dit is voor de kinderen én voor mij heel fijn. Zij kunnen even lekker spelen en krijgen wat extra aandacht. Ik kan dan even het huis opruimen en afspraken maken met hulpverleningsinstanties”, vertelt een van de ouders die heeft meegedaan aan de pilot InHuis Steungezinnen. Bij deze aanpak gaan kinderen een dag, dagdeel of gewoon een paar uur naar een steungezin. Dit is kan een ander gezin zijn, waar ook andere kinderen zijn. Maar het kan ook een alleenstaand iemand of een gezin zonder kinderen zijn. Het doel is om overbelaste gezinnen ‘lucht’ te geven, zodat zij weer op adem kunnen komen. De kinderen zelf ervaren hoe het is om in een andere gezinssituatie te zijn, wat positief is voor hun ontwikkeling. Uit de pilot is gebleken dat met deze aanpak zwaardere zorg kan worden voorkomen.

Hé lanne

Rianne Geerligs is steunouder. Ze werkt als leerkracht op een basisschool en is één keer per week een ochtend steunouder van een 3-jarig jongetje uit haar woonplaats. “Ik ben altijd bijzonder geraakt door kinderen uit bijvoorbeeld pleeggezinnen. Ik zou ze allemaal wel willen helpen en een warm thuis geven, maar dat gaat helaas niet.” Ze vond pleegouderschap een te hoge drempel. Toen ze in de krant las over InHuis Steungezinnen, meldde ze zich meteen aan. “Voor mij is dit de perfecte manier om van betekenis te zijn voor kinderen en ouders bij wie er even wat ruimte en lucht in het gezin nodig is. Het is zo dankbaar om elke donderdagochtend weer een stralend jongetje voor de deur te zien staan en dat hij ‘Hé lanne’ uitroept met een grote glimlach om zijn mond. We doen geen bijzondere uitstapjes, het zijn juist de kleine dingen die het bijzonder maken. Dat geeft veel voldoening.” 

Meer info

Inmiddels telt InHuis Steungezinnen 63 steungezinnen. De gemeenten en Yunio verwachten komende jaren zo’n 30 gezinnen per jaar deze ondersteuning te bieden. Kijk voor meer informatie (bijvoorbeeld om steungezin te worden) op www.yunio.nl/coaching/inhuis-steungezinnen.aspx.