4 september 2019

College wil 39 objecten toevoegen aan gemeentelijke monumentenlijst

 

Introductie

Op initiatief van de Commissie Cultuurhistorisch Erfgoed zijn potentiële nieuwe monumenten in de gemeente geïnventariseerd. De aanleiding hiervoor is de groeiende waardering van de jonge bouwkunst uit de zogenaamde wederopbouwperiode (1940-1965). Maar ook een aantal monumenten met een ouder bouwjaar is meegenomen. Resultaat is een voorlopige lijst van 39 objecten, panden en terreinen om aan te wijzen als gemeentelijk monument.

De gemeente telt op dit moment 41 rijksmonumenten en 218 gemeentelijke monumenten. Dit zijn onder andere woonhuizen, kerken, scholen en boerderijen die een bijzondere waarde hebben en daarom beschermd en in stand gehouden worden, ook voor de generaties die na ons komen.

Wethouder Janine Kock: “Monumenten en cultuurhistorisch erfgoed geven weer hoe de gemeente Oude IJsselstreek zich door de tijd heen heeft ontwikkeld Ze zijn belangrijk voor de identiteit van de streek en ze spelen een bijzondere rol in de leefomgeving. Wij vinden dat dit erfgoed voor de komende generaties bewaard moet blijven. Het behoud van waardevolle panden is het best gewaarborgd als deze op de gemeentelijke monumentenlijst zijn geplaatst”.

Het college wil 39 monumenten toevoegen aan de bestaande gemeentelijke monumentenlijst. Dat zijn waardevolle panden uit de wederopbouwperiode zoals de voormalige pastorie in Megchelen en het aardappelkoelhuis in Varsseveld. Ook gaat het om enkele objecten met een ouder bouwjaar zoals de Brede school Meander in Heelweg en de Nederlands Hervormde Begraafplaats in Silvolde.

Procedure

Alle objecten zijn grondig onderzocht. Resultaten zijn vastgelegd in een rapport. De eigenaren worden nu in de gelegenheid gesteld een zienswijze in te dienen tot en met 16 oktober. Deze zienswijzen worden verwerkt en vervolgens neemt het college een definitief besluit over het al of niet aanwijzen van het object als een gemeentelijk monument.